Все по-рядко се ръкуваме за поздрав

Още по темата

Според повечето хора ръкостискането е твърде официално, затова и вече малцина го практикуват. Това сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 1000 души.

Допитването показва, че британците все по-често предпочитат да поздравяват с прегръдка или лека целувка по бузата в континентален стил.

Над 50 процента от участниците в анкетата споделят, че вече не се ръкуват, когато срещнат приятел или познат. Дванадесет процента предпочитат леката целувка по бузата или изобщо не си правят труда да поздравяват. Близо 30 процента от анкетираните признават, че избягват ръкостискането и директно прегръщат познатите си, когато ги срещнат.

Един на всеки петима участници в анкетата споделя, че намира ръкостискането за твърде официално. Според 42 процента от анкетираните то е подходяща форма за поздрав само в бизнес средите. Хората освен това смятат, че ръкостискането е нехигиенично – един на всеки 12 души признава, че се страхува от предаването на бактерии.

Над 50 процента от участвалите в допитването мъже разкриват, че прегръщат познатите и приятелите си, а 15 процента – че ги целуват. Близо 25 процента от представителите на силния пол смятат, че ръкостискането е „старомодна проява на мъжественост“.

Когато става въпрос за бизнес обаче, 87 процента от анкетираните намират за най-уместен поздрав ръкостискането. Този начин за поздравяване е подходящ и в кралските среди. Смята се, че през живота си кралица Елизабет Втора е стиснала половин милион ръце. За сравнение – мъжете са поздравявали някого с ръкостискане средно 670 пъти, а жените – 304 пъти.

„Не е изненадващо, че британците искат да изглеждат по-дрюжелюбни и се поздравяват по по-неофициален начин, подобно на чужденците. Те вече възприемат размяната на прегръдки и целувки като по-лесно средство за изразяване на радостта от срещата с познат или приятел“, казва психоложката Джейн Маккарти.

 

Етикети:,

Остави коментар