Шумът от трафика води до инфаркт

Още по темата

Ако живеете в голям град, има десетки фактори, които влияят зле на здравето ви – най-малко мръсният въздух и растящият стрес. Силният шум от трафика обаче увеличава риска от инфаркт. Изследователите твърдят, че на всеки 10% увеличаване на силата на шума рискът от получаване на сърдечен удар се увеличава с 12%. Предишни проучвания също са изследвали комбинираните ефекти на шума и замърсяванията, но не са стигнали до категорично заключение.

Последното изследване, което включвало 50 000 души, доказало със сигурност връзката между силния шум и сърдечните удари, пише в „Дейли Мейл”.

Д-р Мат Соренсън твърди, че причината за тази връзка е непозната, но най-вероятно се дължи на увеличаването на нивата на стрес и неспокойния сън, свъзрани с шума от големото автомобилно движение. „Стресът и неспокойният сън могат да доведат до драстични промени в начина на живот, включително и по-голяма консумация на цигари, което несъмнено прави връзката между шумния трафик и миокардния инфаркт още по-силна. Въпреки това открихме индикации за голям ефект от шума на автомобилния трафик и при непушачи”, заяви специалистът.

 

 

Етикети:

Остави коментар