Вратовръзката остава знак за инвидидуалност

Още по темата

Малко история: в древността римските легионери са завързвали около врата си кърпа, за да им бъде по-топло. След разпадането на Римската империя тази мода приемат племената в съвременна Румъния. Оттам стига до Хърватска, а после и до Франция. Там Луи XIV „полудявал” по всичко красиво и необичайно, затова и тази новост му допаднала веднага. Така обикновената кърпа на шията станала украшение на мъжкия стил във Франция. Тя се изработвала от най-фините материи и дантели и да се върже било изключително трудно.

С времето мъжкото облекло губи своята предвзетост и вниманието на силния пол се насочва към вратовръзката – един от малкото детайли, с помощта на които безпроблемно може да прояви индивидуалност. Възниква цяла наука за връзването на вратовръзка, даже са писани и учебници.

През 70-те години на XIX век се появяват готови фабрично произведени вратовръзки, а в края на столетието и щипки за тях. Въпреки това вратовръзката, каквото я познаваме в момента, се появява едва в началото на XX век. А и с това необходимостта от сръчното й връзване за няколко минути. Ето няколко от най-известните й начини на връзване:

1. Обикновеният възел (Four-in-Hand)

Този възел се появява в Англия в средата на XIX век, и носи названието Four-in-Hand. Той е подходящ за тези представители на силния пол, на които им се налага за първи път да упражняват изкуството на връзване на вратовръзка.

2.Популярният възел (Half Windsor)

Най-универсалният и популярен възел е Half Windsor (Половин Уиндзор). Той е подходящ за вратовръзки със стандартна ширина, за широки плътни и за навлизащите от време навреме на мода тесни вратовръзки. Този възел по начало се прави пред огледалото. Когато достатъчно пъти направите това “упражнение”, ще може да го правите почти механично, без да трябва да следите движенията си в огледалото. То ще е необходимо единствено да придадете на готовия възел желаната форма или да оправите появилите се чупчици.

3. Консервативният възел (Windsor)

Елегантният Windsor се познава лесно по триъгълната форма. Той може да се види днес единствено на вратовръзките на дипломатите, въпреки, че след година две може да навлезе масово и като най-актуалната тенденция. Възелът Windsor се прави точно, както и по-лесния си събрат Half Windsor (Половин Уиндзор), като се добавя още едно увиване от страната на десния ъгъл на яката. Може да се използва при вратовръзки с различна ширина или да се променя положението на тесния и широкия им край, докато се получи подходящият размер на възела.

4. Актуалният възел (Christensen)

Нарича се различно – квадратен, двоен, италиански. Официалното му название е Christensen (Кристенсен). И е доста често срещан у нас. Сега актуален, защото подхожда идеално за модерните високи яки. В началото започва като Half Windsor и започва с двойно увиване отпред.

Етикети:

Остави коментар