И пазарлъкът има тънкости

Още по темата

Колкото по на изток пазарувате, толкова по-малко плащате. Пазаренето е задължителна част от шопинга, но има някои тънкости, които трябва да знаете.

1. Египет – независимо от големината на магазина, имате пълен картбланш за пазарлък. Не се страхувайте и да си тръгнете – продавачът ще ви догони, колкото и да сте се отдалечили. Не ходете в магазините, които ви предлагат гидовете – те получават процент, за да намират клиенти на търговеца. И задължително питайте в какъв „фунт” ще платите – английски или египетски.

Доброто възпитание ви задължава да се пазарите в Египет- иначе ще ви сметнат за глупак и грубиян.

2. Турция – аптеката, супермаркетът и ресторантът са зона на фиксирани цени, но в малките магазинчета можете да получите и 30% по-ниска цена, а освен това да ви почерпят с чай и сладкиши. Местните търговци са тренирани по вида ви да мерят портмонето, затова – забравете марковите дрехи, когато отивате за въртите алъш-вериш.

Каквото и да купувате – злато, дрехи или телевизор, гледайте на цената на етикета само като начало на разговора. И не се насочвайте към популярни туристически места- там търговците отдавна са разбрали, че така или иначе ще си продадат стоката.

3. Гърция – те не са най-трудолюбивата нация и винаги с удоволствие биха си поговорили с клиента, заблеял се във витрината, особено пък ако е хубаво момиче. Това е залогът за вашия успех – споменете общата религия, направете комплимент за Гърция, за кухнята и за самия продавач и оставете цената да пада надолу.

Когато решите, че сте спечелили продавача, проверете. Поклатете печално глава и кажете, че не можете да купите стоката на такава цена, след което си тръгнете. Ако излезете от магазина и не ви догонят, върнете се и кажете, че сте премислили.

4. Китай – носете си валериан. Ще ви трябват железни нерви и издръжливост, но резултатът си заслужава. Навсякъде другаде бихте платили 10-15 пъти по-скъпо за същото.

5. Индия – всичко, на което не пише M.R.P., подлежи на пазарлък в Индия – от нощувката в хотела до пощенските картички за приятелите. Цената пада до 10 пъти, ако спазите златното правило – не бързайте. Азиатският шопинг се отличава с това, че е неприлично да останете по-малко от половин час в магазинчето.

6. Дубай – той загуби много от колорита си на арабски пазар, а фиксираните цени са почти навсякъде. Само на пазара – на злато или на вещи, все още можете да получите, макар и скромно намаление след кратък пазарлък.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар