Знаете ли как да си миете ръцете

Още по темата

Миенето с вода обикновено не върши работа. Особено когато става въпрос за наистина мръсни ръце. Сапунът е задължителен. Повърхностно активните вещества, съдържащи се в сапуна, отстраняват ефективно мръсотията и бактериите, но както и при всяка друга реакция – необходимо е време за действието им. Затова след намокряне на ръцете нанесете сапуна и го втривайте в продължение на 20 секунди. Особено често се забравя насапунисването на гърба на ръцете, китките, пространството между пръстите и под ноктите, а там се задържа мръсотия, както се задържа прах между буквите на клавиатурата ви.

Ако носите пръстени, часовници, гривни, то трябва да имате предвид, че мръсотията се запазва върху и под тях. Ако искате да спазвате добра хигиена, трябва да сваляте украшенията преди измиването на ръцете преди готвене и хранене, както и преди къпане.

Ако работите с хранителни продукти или в детско или здравно заведение, има редица други изисквания към хигиената на ръцете. Едно от тях е забраната за носене на лак за нокти.

Важно е да миете ръцете си редовно дори и да не са „изцапани“, тъй като бактериите върху тях не могат да бъдат изцяло премахнати, а се размножават дори и вие да не се „цапате“.

Добрата хигиена на ръцете ще ви предпази от пренасянето на редица инфекциозни заболявания (сред които грип и хепатит А).

 

Етикети:

Остави коментар