1 г алкохол има 7 ккал

Още по темата

Дали се пълнее от алкохол?! Истината е, че сравнен със сладоледа, шоколада, тортите и т. н. той е значително по-слабо калоричен. Но е вярно също, че алкохолът е няколко пъти по-калоричен от плодовете и зеленчуците. Фактите са красноречиви – 1 грам алкохол съдържа 7 „празни” ккал. Доказано е, че алкохолът и сладките неща предизвикват най-голямо привикване. Но сладкото не е толкова опасно – то не води до силно психологическо привикване като алкохола.

Много жени се заблуждават, че системната употреба на алкохол води до загуба на апетит. След 2 чаши вино обикновено загубвате охота за ядене.  Това обаче не означава, че ще спестите калории и ще отслабнете. Така лишавате организма от необходимите хранителни вещества и може да развиете витаминна недостатъчност или храносмилателно разстройство. Алкохолът не съдържа хранителни вещества, калориите в него са „празни” за организма, тъй като не се използват за строеж на клетките и за функционирането им.

При изгарянето на алкохолните калории клетките не получават необходимите хранителни вещества, организмът кара клетките да пускат в ход резервните хранителни съединения, с които са запасени, особено витамините В и С.

Ако се напиваме редовно, може напълно да изтощим тези запаси. Когато употребяваме много алкохол, той затруднява поглъщането на витамините от група В и фолиевата киселина в стомашно-чревния тракт. Разбира се, алкохолът има и положителни страни: в умерени количества понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Етикети:,

Остави коментар