Най-популярните десерти по света

Още по темата

1. Един от най-популярните десерти в Австралия и Нова Зеландия е тортата Павлова , която носи името на руската балерина – Анна Павлова, известна с грацията и красотата си. Спорен е въпросът кой пръв е измислил рецептата. Австралийците твърдят, че тортата била направена от известен местен кулинар през 30-те години на миналия век по повод рождения ден на балерината. Жителите на Нова Зеландия пък смятат, че един от техните майстори-готвачи е „баща“ на уникалния десерт. Тортата е трудна за приготвяне, тъй като изисква по-специални умения в кухнята и се нуждае от повече време, докато стане готова. Състои се от разбити белтъци, които се запичат отвън и се превръщат в хрупкава коричка, а отвътре се запазват под формата на сладък топящ се крем. За финал популярният десерт се покрива с „пухкава“ сметана и свежи плодове.

2. Необятната Азия притежава богато разнообразие от примамливи сладкиши, които няма как да останат незабелязани. Най-популярният турски десерт е баклавата, която се приготвя от кори за баница, натрошени ядки и се залива със сироп от вода, захар и мед. Но освен него се срещат и много други сладки изкушения като кадаиф (сухи „конци“ от специално тесто, гарнирани с орехи и обилно сиропирани), пухкаво пишмание (от брашно, масло и захар), ароматни  толумбички и легендарното ашуре (от сушени плодове, ядки и жито), което се свързва с историята за Ноевия ковчег.

И ако повечето от изброените са познати и у нас, то далеч по неизвестни са ни популярните индийски десерти като Гулаб Джамун (пържени тестени топчета, покрити със сладък сироп), традиционните сладки Ладу или разпространените бананови бонбони. Десерт с богата история е и индийската халва, която се приготвя от грис, захар, гхи (пречистено краве масло) и плодове или дори зеленчуци.

3. Африка не блести със сложни рецепти в десертната кухня, но пък това, което предлага, също не е за пренебрегване. Разнообразието от свежи и вкусни плодове, които тонизират организма, се открива в различните варианти на плодовата салата – един от най-популярните десерти в Африка. За направата й е необходим само един нож и достатъчно количество плодове, които да се поберат в импровизираната салатиера от пъпеш или диня. В Африка често срещани са банановите палачинки, както и някои десерти, характерни за английската и френската кухня, оставили своите следи тук от времето на колониализма.

4. Европа, подобно на Азия, е богата на различни култури и на множество кулинарни традиции. В Италия ще бъдете омагьосани от вкуса на торта Тирамису , приготвена според традиционната рецепта от сирене Маскарпоне, специални сладки, вино и какао. Ако отидете във Франция, не може да не опитате прочутия крем Брюле (на снимката), завладял цял свят, или популярния ябълков десерт Тарт Татен. Във Великобритания пък на почит е пудингът и националният десерт Трайфел, който включва ванилов крем, блатове, напоени с ликьор, сметана и плодове.

5. В Северна Америка, и по-специално в САЩ и Канада, обичат да хапват Браунис – шоколадов десерт, който понякога води до пристрастяване. Рецептата e на популярен майстор готвач от Чикаго по поръчка на местна бизнес дама, известна в светските среди. Тя поискала сладкиш, който е по-малък на размер от останалите, но със същия характерен вкус, и който да може да влиза спокойно в кутията за обяд. С годините рецептата е претърпяла множество метаморфози и днес  Браунис се среща освен с шоколад, и с плодове, крем или ядки.

Друг популярен десерт е Чийзкейкът – сладкиш с крема сирене или извара, които се допълват отлично със сладкия вкус на шоколад или горски плодове. Интересното при него е, че тръгва от Древна Гърция, но с времето рецептата потъва в забрава, докато не се възражда отново в края на XIX век в Ню Йорк. Други разпространени десерти на континента са карамелизираните ябълки и пайовете с различен пълнеж.

6. Ако отидете в Южна Америка, непременно трябва да хапнете Чурос – един от най-популярните десерти на континента. Среща се най-вече в кухнята на Аржентина и Чили, също в Куба и Бразилия. Твърди се обаче, че рецептата е дошла от испанските овчари. Ето защо днес Чурос може да хапнете и в Испания и Португалия. Чурос представляват пържени тестени изделия, поръсени със захар или покрити с шоколад. Замесва се тесто от вряла вода и брашно, което с помощта на шприц приема характерна форма и се пържи в сгорещено олио. Някъде рецептата включва и яйца, на други места пък са свикнали да приготвят Чурос с различен пълнеж. Въпрос на вкус.

Друг популярен десерт в Аржентина и Чили са сладките Алфахорес. И ако преди години те са били завити под формата на пурички, днес Алфахорес не изглеждат по-различно от останалите сладки, които виждаме в магазините. Всъщност тайната на десерта се крие в неповторимия му вкус. Приготвя се стандартна смес за сладки (брашно, бакпулвер, масло, ванилия), но между двете им части се слага специално карамелизирано мляко, наподобяващо млечен мармалад. За съжаление Dulce de leche (както е името на „тайната“ съставка) трудно може да се открие по родните магазини, но ако попаднете на него, не пропускайте да се снабдите с едно бурканче.

Етикети:

Остави коментар