Стокхолм – как да му се насладим

Още по темата

Стокхолм е град, изтъкан от стил. Може да започнете с излязлата от употреба пожарна станция на стокхолмския остров Сьодермалм, където ще намерите вехтошарски магазин, буквално препълнен със стари лампи, антични бижута, картини и очукани тоалетни масички. Това е Brandstationen – наречен „магазин за играчки за пораснали“ от собственика си.

Малко магазини в Стокхолм имат по-голямо наследство от тези на бреговата линия Малмстен. Със своите борови подове и бели стени, те приличат по-скоро на художествени галерии, отколкото на магазини. Тъмносиви кресла са разположени в полупразен шоурум около шкафове от светло дърво. Композицията им се осветява от точно разпределени прожектори, които осветяват техните детайли. Обзавеждането в Малмстен капсулира основните ценности на шведския дизайн – красота, елегантност, функционалност и преди всичко простота.

Научете се на fika (кафе пауза) като местните. Едно нещо гарантира предразположението на местните към разговори и то е силното кафе с дебело парче торта или канелени кифлички. Консумацията на кафе на глава от населението е една от най-високите на планетата (във Финландия е още по-висока). За сладката кафе пауза дори е измислена дума (fika), която описва пийването на кафе с нещо сладко в компанията на приятели на уютно местенце.

Ако има място, което разбира истинското значение на фика, това е кафенето Vetekatten. Основано през 1928 г. на Kungsgatan, която в момента е оживена търговска улица, историческото кафе е собственост на една съща фамилия от 40 години. В него ще видите забързани сервитьорки, носещи плата с лепкави сладкиши и димящи канички с кафе. А стъклените прозорци към кухнята ще разкрият пекари, добавящи последни щрихи към своите канелени рула и кафен хляб, традиционни за Швеция.

Друго класическо фика място е Sturekatten, закътано на сенчестата задна част на Riddargatan. То се намира на горните етажи на стара търговска къща от началото на 1700 г. До него се достига по спираловидна стълба. Традиционно обзаведеният интериор е лабиринт от стаи, изпълнени с протъркани фотьойли, избледнели маслени картини и старинни лампи. Това е едно спокойно и уютно място за почивка сред шума на града.

Ако искате да се върнете назад във времето, може да го направите в Скансен. 20-минутна разходка с ферибот от центъра на Стокхолм ще ви заведе на остров Юргорден. Улиците на този 100-годишен град-музей са като кошер на промишлеността. Те са изпълнени с грънчари, тъкачи, бижутери, пекари, златари, стъклари и още много занаятчии, които демонстрират оригиналните методи за обработка на материалите.

Този огромен музей на открито е създаден, за да пресъздаде атмосферата на провинциалния шведски град от началото на XIX век. Криволичещите улички на „градчето” са обградени със сгради, събрани от цяла Швеция. Музеят дори си има скандинавска зоологическа градина. А за отдих може да се насочите към някоя от кръчмите, в които може да опитате от домашно приготвена бира в дървена халба.

Гамла Стан е един от живописните квартали на стария град на Стокхолм. Вечерната тишина и спокойствие там са само привидни и партито едва започва дълбоко под земята в Baggen. Скрит зад безлична врата на малката задна уличка Svartmangatan, този таен клуб с местна музика се достига по дълбока каменна стълба надолу. Тя води от улицата, чак до тясната тухлена изба долу. Това е само част от подземните тунели, за които се говори, че съществуват под квартала.

Районът притежава и още много други мистерии. На оживения площад Сторторгет, заобиколен от кафенета, има гюле, останало в една от стените след средновековна обсада. Също така, по стените на някои сгради има дупки от куршуми, останали от една от периодичните градски революции. Наблизо има скрита градина, която някога е принадлежала на ABBA и подземна баня в каменната изба на църквата.

В контраст с традиционната шведска кухня, храната в ресторанта на Хенрик Норстрьом Мишелин Лукс е лека и с изчистен вкус. Норстрьом е вманиачен на тема местни продукти. Карта във фоайето на ресторанта показва детайлно семейните ферми и рибари, от които зарежда ресторантът.

За най-добрите шведски продукти, стокхолмчани посещават стария покрит пазар Östermalms Saluhall. На него има редици със сергии, отрупани със сирена, колбаси, прясна риба и гъби в дървени плата. Соленият дъх и земните аромати остават с вас дълго, след излизане от пазара.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар