Рецепти с миди

Още по темата

Мидите са еднакво вкусни и полезни, освен това имат достатъчно протеини и малко калории. Но не без значение се оказва и фактът, че е необходимо изключително кратко време за тяхната кулинарна обработка. Затова дали ще ги хапнете задушени с бяло вино, чесън и магданоз, овкусени с лимон и поднесени със сирене, прибавени към ястие с ориз и зеленчуци или просто добавка към супа от морски дарове… просто насладете им се. Предлагаме ви следните две рецепти.

Салата от миди

Необходими продукти: 1 чаша бяло сухо вино, 1 чаша вода, смес от копър, дафинов лист и магданоз, 1 кг миди, 1 кг домати, нарязани на парченца, 2 с. л. винен оцет, 2 с. л. зехтин, сол, пипер, ¼ чаша босилек, ½ чаша магданоз, 2 с. л. розмарин

Приготвяне: Слагат се да врят виното и водата заедно с подправките, след което се прибавят и мидите. Вари се, докато мидите се разтворят. Разчупват се, като се внимава месестата им част да остане здрава. Разбъркват се доматите, оцетът и олиото, поръсва се със сол и черен пипер. Прибавят се босилекът, магданозът и розмаринът. В подходящ съд се подреждат мидите заедно с черупките, заливат се отгоре със готовия сос и подправките, салатата се сервира добре охладена.

Миди с домати

Необходими продукти: 40 миди, ¼ чаша вода, ¼ чаша лук, нарязан на дребно, 2 с. л. зехтин, 1 домат, нарязан на кубчета, 1 ч. ч. босилек, 1 с. л. магданоз, 3 с. л. кашкавал, сол и пипер на вкус

Приготвяне: Мидите се сваряват, докато се разтворят, изваждат се от черупките, а сосът от варенето се запазва. В друг съд се задушават за около 7 минути лука и чесъна, добавят се доматите, босилекът, магданозът, солта и пиперът, както и останалият от варенето сос. Вари се приблизително 10 минути, до сгъстяване. В тавичка се разпределят мидите в половинките от черупките и върху тях се изсипва готовият сос. Поръсва се с парченцата кашкавал и се запича във фурна, докато кашкавалът се разтопи.

Етикети:

Остави коментар