Запознайте се с личи

Още по темата

Личито е екзотичен плод, който вече може да намерите и у нас. И тъй като е почти непознат, нека ви разкажем нещо за него.

Китайска легенда разказва, че императорът от династията Танг изпращал кралските гвардейци на около 1000 километра, за да донесат личи за неговата любима наложница. Владетелят искал да я примами със сладкия аромат на личито. Днес този плод е символ на романтика и любов в Китай.

Сладките и сочни плодчета идват от Азия – расте във Филипините, Тайван, Виетнам, Индонезия, Китай, Индия. Съдържа много витамини и минерали, зрее през лятото. Името му значи – „дар за щастлив живот”.

Изследванията показват, че личито може да бори раковите клетки благодарение на съдържащите се флавоноиди в пулпата, които са ефективно оръжие срещу рака на гърдата.

Добър източник е и на витамин С, който помага за справяне със сърдечните заболявания, полезен е за костите, кожата, тъканите, при настинка и т.н.

Когато избирате личи, купувайте плодове с твърда черупка, която няма пукнатини. По-добре е, ако плодът е с дръжка. Цветът трябва да е розов или червен, но никога кафеникав. Кафявото е знак за презряване на личито и то няма да е толкова вкусно и полезно.

 

Етикети:,

Остави коментар