Шоколад на 2500 г. откриха в Мексико

Още по темата

В Мексико археолозите са открили следи от шоколад, който е на 2500 години. Според експерти, цитирани от АП, откритието е направено на полуостров Юкатан в Мексико. Учените са на мнение, че находката показва, че какаото е било използвано не само като напитка, но и като подправка в сосове за храна.

От Мексиканския национален институт по антропология и история обаче заявиха, че за пръв път са открити следи от шоколад върху фрагменти от чиния, а не от чаша. Това подсказва, че шоколадът е бил консумиран с твърда храна.

В съвременно Мексико на основата на шоколада се прави сос за пилешко. Предлагаме ви рецептата за това ястие, което се нарича моле:

Необходими продукти: 2 с. л. зехтин, 6 пилешки бутчета, 1½ ч. ч. пилешки бульон, 1 стрък целина, нарязан на ситно, 1 морков, нарязан на тънки шайби, ½ глава лук, нарязана на ситно, 2 скилидки пресован чесън,10 цели зърна черен пипер, 300 г нарязани обелени домати, 1 ч. л. кафява захар, ½ ч. ч. обелени цели бадеми, 2 с. л. препечен сусам, 1 люта чушка, 1 к. л. смлян кориандър, 1 к. л. смлян обикновен анасон, 20 г горчив шоколад със 70% съдържание на какао,  сол на вкус,  пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява до 190°С. Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се запържват от всички страни бутчетата. Изваждат се от мазнината и се слагат в съд за печене с капак. При бутчетата се прибавят бульонът, черният пипер, морковът, целината, чесънът и лукът. Всичко се пече около 30 мин.

2. Бутчетата се отделят и сосът се прецежда. Отстранява се отделилата се мазнина. Прибавят се лютата чушка, 1 ч.л. сусам, доматите, захарта, кориандърът и анасонът, ако е смлян. Всичко се пасира, докато сместа стане гладка. Така приготвеният сос се загрява на огъня при непрекъснато разбъркване и към него се прибавят настърганият шоколад и звездният анасон. Бърка се, докато се разтопи.

3. Със соса се прибавят бадемите и се заливат бутчетата. Отново се слагат да се запекат за 20 мин. Сервират се с останалия сусам.

 

Етикети:,

Остави коментар