Йога за двама

Още по темата

Йога е известна като сложна система от упражнения за усъвършенстване на тялото и личността. Но от задълбочените философски съчинения и от комерсиалните уроци повечето хора остават с впечатлението, че йога е старомодна отживелица, отдалечена и неприложима в обикновения живот. Целта на статията е да разчупи тази концепция и да представи йога като цялостна наука за живота, която може да е много полезна за хармонизиране на човешките взаимоотношения. Йога означава сливане, съюз, връзка на човек с божествената му природа, а Бог е във всичко и навсякъде, така че на практика този съюз се изразява в балансиране, хармонизиране на човека и неговия свят. Всеки има нужда да се чувства цялостен и балансиран в емоциите и действията си, но тъй като средно статистическият човек не е отшелник, живеещ в отдалечена планинска пещера, този баланс изисква хармонизиране на отношенията с другите. Това йогите наричат Карма йога или Йога в действие. Тя е интегриране на йогистките морални ценности в ежедневието. Интимните, семейните, професионалните взаимоотношения са прекрасна възможност за Карма йога. Йога в действие е да работиш и обичаш и да се грижиш безусловно. Да бъдеш толерантен, грижовен, отворен за нуждите на другия, да даваш най-доброто от себе си, без очакване за награда, да оценяваш момента.

Най-висшата форма на съюз (йога) между двама души е бракът. В Индия на него се гледа като символ на божествената любов, съюз между противоположностите в природата, като акт на сътворението. Според официалната си дефиниция любовта е  състояние, в което щастието на друг човек е жизненоважно за твоето лично щастие. За да сме щастливи и завършени личности в отношенията си с другите, първо трябва да сме наясно със себе си, с това какво точно искаме и способни ли сме истински да подкрепяме и обичаме някой друг.

Тук е и мястото на йога в нашия живот. Опознавайки себе си, човек се учи да уважава различията на другите и да гледа на тях като на не по-малко комплексни, интересни и красиви личности. Йога гледа на брака като възвишена духовна връзка, в която двама души са избрали да се учат и развиват заедно. Тя е изпитание на личностните им качества и средство за тяхното развитие. Семейните консултации присъстват от скоро в западните общества, но източните култури следват дългогодишна традиция в развиването и следването на препоръки за хармонизиране на семейните/любовните взаимоотношения. Най-известният наръчник за успех в любовта е Кама Сутра. Кама Сутра означава „Уроците на Кама” (бог Кама е еквивалент на римския бог Ерос) . Интересното е, че въпреки голямата си популярност само 1/5 от цялата книга е осветена на сексуални пози. Тя е по-скоро анализ на взаимоотношенията между мъжа и жената. Тя дава съвети за това как жената да се грижи за домакинството и нуждите на съпруга й, как да доставя удоволствия и да поддържа искрата в любовта. Кама Сутра представя секса като божествен съюз, а брака като възможност за личностно усъвършенстване чрез служба на другия.

Бихте казали, че за тази игра са нужни двама, и сте напълно прави. Именно затова йога би имала много по-благоприятен ефект върху семейния живот, ако е споделяна и практикувана и от двамата партньори. Практикувана по двойки, йога е по-увлекателна, забавна и полезна за задълбочаване на семейните взаимоотношения. Тя може значително да обогати емоционалната, физическата и духовната връзка между двама души. За да подкрепим теорията с практика, представям на вниманието ви две лесни упражнения, които може да опитате с близък човек:

Първото упражнение е много подходящо за въведение в съвместната ви йога практика. То произлиза от Хата йога и цели да засили духовната връзка между двама души и да покаже, че любовта може да съществува без негативно обвързване и ограничаване на личното пространство на другия.

1. Застанете срещу партньора си на около 60 см един от друг и затворете очи. Това разстояние е достатъчно, за да усещате присъствието на другия и да държите ръце си, без да се изморявате и същевременно да изградите усещане за личното си пространство.

2. Наместете се удобно и хванете ръцете на партньора си. Опитайте се да усетите присъствието му, да почувствате излъчването му, да усетите енергията, протичаща през хванатите ви ръце.

3. Почувствайте тежестта на тялото върху земята, почувствайте как стъпалата ви срастват със земята и стават едно. (Земята символизира стабилността в човешките взаимоотношения.)

4. Почувствайте как енергията тече от земята през краката към ръцете и главата ви, как заздравява, стабилизира връзката ви.

5. Около 5 минути са достатъчни за тази въвеждащата концентрация.

Следващото упражнение цели да подобри баланса в семейните отношения. Позата се нарича „войн” и в случая изразява различни позиции или мнения между партньорите, които често са повод за неразбирателства.

1. Застанете един зад друг и заемете поза „войн” (виж картинката).

2. Нека партньор 1 (този от задната страна) постави ръцете си под тези на партньор 2, така че да поеме тежестта им. В същото време партньор 2 не трябва да се отпуска напълно и да отежнява тежестта върху партньор 1. Така ръцете на двамата партньори образуват енергийна верига.

3. Задръжте позата, докато се уморите и после сменете местата си.

Етикети:,

Остави коментар