Да изберем куче за вкъщи

Още по темата

Взели сте решение да се сдобиете с домашен любимец. От тук нататък накъде?

Първо, трябва да решите дали искате да е голямо или малко.  С къс или дълъг косъм. И най-важното – каква да е породата. Всичко зависи и от това с какво жилищно пространство разполагате – едно е да сте в апартамент, а друго в къща с двор. Апартаментът е подходящ за малко или средно животно, докато в по-обширния двор и голямо куче ще се чувства комфортно. Има огромно значение дали имате възможност да се грижите за малко, скоро родено кученце, на което тепърва да изградите желаните навици, или не. При втория случай е по-добре да си потърсиш поотраснало животно, макар че и това крие своите рискове.

Второ, задайте си въпроса защо искате куче – за декоративна играчка, за куче-пазач или за ловец. Имате ли търпение да го научите на основните хигиенни навици и а-бе-то на реда и дисциплината. Изборът на порода зависи и от това дали сте опитен стопанин или не – има породи лесни за общуване и други, които са трудни за дресировка.

Ето и някои особености на често отглеждани породи:

Дакел – става и за опитни, и за неопитни стопани, но трябва да имате достатъчно много време за него. Може да е агресивен към непознати. Преди се е ценяло умението му да рови – сега може да го прави в градината ви, ако имате такава. Не обича да го пипат навсякъде. Не винаги смята тичането наоколо му за игра.

Пинчер – много предан. С къса козина – идеален за апартамент. Трябва му енергичен стопанин, който да обича игрите. Не обича да бъде мачкано и грубо стискано – затова внимателно, когато има деца. Много добри катерачи са, но така може да избяга. Резервиран към непознати и други животни – иска да доминира над по-малките.

Кокер шпаньол – обича игрите. Разбира се с непознати и деца. Общително, приветливо куче. Интелигентно, винаги приятелски настроен. Добър пазач. Привързан към стопаните си, но понякога до прекаленост. Обича да е център на внимание, да е обсипвано с любов и грижи. Ако не можете да им отделите в изобилие време и внимание – това не е вашето куче. Много любопитен и обичлив.

Йоркширкски териер – трудно се приучава да извършва естествените си нужди на определено място. По характер е общително и адаптивно куче. Това е една от най-разпространените породи, малък, подходящ за опитни и неопитни стопани. Интелигентно, енергично, но трябва да се пази от големите кучета – затова не бива да се оставя навън без надзор.

Мопс – има нужда от внимание, интелигентен, независим, инат, мразят да са сами. Не бива да му крещите, защото са чувствителни – трябва да се възпитава със сериозен тон.

Сибирско хъски – приятелски настроени, подходящи за домашни любимци, любознателно и умно. Лесно се обучават, но имат нужда да знаят кой е лидера в семейството. Ако се оставят да скучаят – могат да станат разрушителни. С тях няма опасност от крадци.

Далматинец – освен за компания е и куче пазач. Дружелюбен, решителен, не е нервен, нито агресивен. Независим, понякога упорит и вироглав. Интелигентно куче, изгражда равностойни отношения с господаря си.

Внимание! Бъдете готови да жертвате доста време и грижи. Насреща обаче ще получите взаимност, която напълно ще ги оправдае.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар