Дайконът е другото име на японската ряпа. То е студоустойчиво и хладолюбиво кореноплодно, което може да се отглежда и у нас. Плодовете му се прибират преди падането на студовете – 40-90 дни след поникването, но преди трайно понижение на температурите под 4-5 градуса. Добивите са високи – 600-1200 кг от 1000 кв. м при средна маса на кореноплода 0,8-1,2 кг. Поставено в полиетиленови торби то се съхранява 2-3 месеца при температура 0-5°С.
Салата от дайкон, моркови и сусам
Продукти: 440 мл вода, 1 с. л. сол, 300 г дайкон, 300 г моркови, 3 с. л. оризово вино, 1 с. л. соев сос, 2 с. л. сусам
Начин на приготвяне: Водата се кипва заедно със солта и с нея се заливат нарязаните на тънки ленти моркови и дайкон. Оставят се да престоят половин час, след което се отцедждат и оставят на страна. Смесват се с оризовото вино, 1/4 ч. ч. вода и соевият сос. С получениото се заливат морковът и дайконът. Всичко се разбърква добре и се поръсва с печени сусамови зрънца.
Коментари