Ако търсите романтика, изберете Златоград

Още по темата

Златоград е най-южният град на България. Някога се е наричал Беловидово – заради ослепително белите му къщи. По-точно наименование на селище едва ли има! Варосани са зидовете, които ограждат всички старовремски къщи, бели са стените и стаите им. Градчето се намира на 50 км от Смолян и на 25 км от Мадан. Най-близката жп гара е Подкова, на 39 км. Археологическите останки от църкви и параклиси свидетелстват за отколешен живот. Днешният град е наследник на средновековния български град Беловидово, който е бил на около 7 км северозападно от с. Старцево. Тук населението е отглеждало основно просо и затова е било наречено от турците Даръ дере, т. е. просено дере”. От 1934 г. градът е бил наречен Златоград, заради отглеждания златист тютюн. До Освобождението през 1912 г. градецът е бил животновъдно-занаятчийски и пазарен. Преди всичко са се произвеждали аби, шаеци, вълна, кашкавал, сирене, които се насочвали към Боломорието – Ксанти и Гюмюрджина (Комотини). Между забележителностите са възрожденският архитектурен комплекс Александрови къщи и паметникът на Дельо войвода. Песента на Валя Балканска за този войвода лети в космоса от 1977 г. Махалата Бела Вида е с характерните варосани големи и красиви цилиндрични комини. Стари са и църквите: “Успение Богородично” – от 1834 г., а “Св. Георги Победоносец” е от 1872 г. Килийното училище в Стоянковата къща е от 1830 г.  него е подредена музейна сбирка на просветното дело.

Къде да отидете

Върхът “Св. Илия” и параклисите “Св. Равноапостоли Константин и Елена”, “Св. Атанас” и “Св. Неделя”, намиращи се на едноименните върхове около Златоград, които формират така наречената Кръстата гора. Маршрутите до трите параклиса на Кръстата гора, както и този до местността Белите камъни, край с. Старцево са маркирани екопътеки. На своите гости Златоград предлага както пешеходни преходи по тези маршрути с квалифицирани планински водачи, така и обиколка с организиран транспорт.

Интерес представляват и намиращите се в близост до Златоград археологическа пътека (до с. Мъженци, общ. Кирково) и ферма за щрауси (до с. Старцево).

Еко маршрути и екскурзии

Златоград – Татул – Перперикон – Дяволският мост (край Ардино) – Златоград

Златоград – Смолян – Широка лъка – Девин – Триград –Златоград

Златоград – Смолян – с. Смилян – пещерата Ухловица –Златоград

Настаняване

“Александрови къщи”, “Сивриева къща”, Пачиловска къща, Коручева къща.

Заведения в града

Ресторант винарна „Александрови къщи”, Механа „Беловидово”, Механа „Воденицата”

 

Етикети:

Остави коментар