Каменното село Долен

Още по темата

Село Долен се намира в югозападната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи, на 28 км източно от Гоце Делчев. Наследник е на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на Българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум.

Долен е типично високопланинско селце (1020 м надморска височина), създадено от заселници, спасяващи се от насилствено помохамеданчване през ХVI в. Споменава се в турските регистри още в 1671 г. Възрожденският архитектурен разцвет, съхранен и до днес, чрез 70-те къщи паметници на културата, го прави през 1977 г. “Културен исторически резерват “Долен”. Основните забележителности са старата църква “Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище. Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Дебърско, който по-късно се преселва и живее в Габрово. Най- интересни като възрожденски типични улични ансамбли са кръстовищата Кавалите, Николовската чешма и чаршийската уличка. Селото е известно в миналото с добре развитото си златарство и кираджийство. В момента населението е 477 жители.

Всяка от къщите на това място е уникална сама по себе си, но съчетанието от камък, дърво и типичните за времето и региона тикли по покривите, резбите по таваните и чардаците имат изключително цялостно излъчване, което дава възможност да се докоснем до магията на автентичните родопски села. Звукът на тишината в с. Долен е съчетан с ромона на реката, нежната песен на птиците и тихото жужене на пчелите. Въздухът е кристален, а времето е спряло преди век. Планината превзема погледа със своята зеленина пролет и лято, с изумителната си белота през зимата или с невероятните си багри през есента. Тук всеки сезон рисува своята неповторима картина. Историята на село Долен завладява както с факти, така и с неразгадани все още тайни. Емоцията в селото е неповторима, а тук казват, че се сбъдват всички желания….

В началото на XXI век Долен събужда любопитството на много хора, попаднали случайно в него. Чувайки, прекрасните песни и гледайки старите и забравени къщи, те решават да го възобновят. Днес благодарение на тях селото е изцяло възкръснало и посреща с усмивка всеки свой гост.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар