Как да ни излезе по-евтино в Париж

Още по темата

Нужна е малко информация, за да разгледате спокойно световната столица на любовта, без това да е разорително за бюджета ви. Трябва само малко планиране и да мислите като местните.

1. Цената на чаша кафе около основните туристически атракции като Айфеловата кула, Лувъра или Нотр Дам може да достигне четири евро, особено ако седнете на маса, обслужвана от сервитьор. Повечето менюта не споменават факта, че същата напитка струва много по-малко, ако я поръчате на бара или я вземете за навън. Ако времето е хубаво, да поръчаш кафе за навън и да го изпиеш на някоя от многобройните пейки в Париж е примамлива алтернатива. За истинските преследвачи на изгодно кафе има дори специален интернет пътеводител, който включва над 70 места в града, където можете да си купите кафе от бара за не повече от едно евро.

2. С правилно планиране любителите на изкуствата и културата също могат да спестят пари. Например през първата неделя от месеца входът за всички постоянни експозиции в държавните музеи и галерии в Париж е безплатен. Сред тях са прочутата галерия на Лувъра, където са изложени шедьоври като Мона Лиза на Леонардо да Винчи, или центъра „Помпиду“ с по-модерни творби на творци като Пикасо, Матис или Герхард Рихтер. Входът там обикновено струва минимум 10 евро.

3. Всеки турист, замислящ романтична вечеря за двама или вечер в операта, първо трябва да погледне в интернет. Системата за резервации в последната минута La Fourchette е отчела над 8 млн. резервации, а предложенията са подредени в категории като цена, местоположение и кухня. Дори луксозните ресторанти предлагат специални менюта и понякога се предлагат намаления до 50%.

4. Поглед към града от Айфеловата кула или от кулата Монпарнас струва над 10 евро, но същата гледка можете да видите безплатно, ако изкачите стъпалата на базиликата „Сакре кьор“ в Монмартър.

5. Най-големи икономии можете да направите, когато резервирате нощувки. Туристите могат да се възползват от засилващата се тенденция парижани да дават под наем апартаментите си, когато отиват на почивка. По-младите пътешественици могат да използват един от трите хостела, управлявани от обществената организация MIJE. Тези хостели са в централния квартал Маре в стари къщи, които някога са били собственост на аристократи.

6. Купонясването в Париж също е скъп начин за запълване на времето, но също толкова забавни и доста по-евтини са купоните след работа в средата на седмицата. „Куин“ – бивш гей клуб на „Шан-з-Елизе „- събира такса само 5 евро в четвъртък вечер, а във входната такса от 20 евро на клуб „Мадам“ са включени шампанско, салата, а понякога и парче пица. Офертата важи до 9 ч., след което музиката се намалява, светлините се приглушават, а цената на чаша шампанско скача до 17 евро.

Етикети:,

Остави коментар