Тайната да си столетник в САЩ – спорт и общуване

Още по темата

Според доклад 100@100 на медицинската организация United Healthcare в САЩ за 45% от възрастните в Америка разходката пеша е любимо занимание, 40% правят гимнастика всеки ден, 11% се занимават с йога или други източни практики, 8% редовно карат колело. Общият брой на столетниците е 72 000, а в анкетата участвали 100 души, достигнали 100-годишната граница и 300 души в предпенсионна възраст.

Столетниците продължават да вдъхновяват потомците си – 5% от тях бягат за здраве, 2% се занимават с активни спортове като бейзбол, баскетбол, футбол и тенис. И при столетниците, и при 50-60 годишните е равен процентът на хората, които обичат да общуват с приятели, да се покажат пред хора. Поравно са и тези, които ценят шегата и обичат да се смеят. А 80% от американските дълголетници твърдят, че се радват всеки ден на нещо. „Физическата активност и живото емоционално общуване (не през социалните мрежи) са ключ към активното дълголетие“. Това е изводът на социолозите, които правят 100@100 за седми път.

Старостта въобще не е пречка за желаещите да се приобщят към техническия прогрес. Една четвърт от възрастните ползват интернет (само за година броят на компютърно грамотните се е удвоил), почти всеки десети гледа видео в YouTube,12% имат и ползват iPоd или други цифрови аудио и видео устройства.

Въпреки това хората с трицифрена възраст упорито се съпротивляват на социалните мрежи и предпочитат живото общуване – едва 3% от тях имат профил във Фейсбук. 75% от стогодишните заявяват, че ще гласуват на президентските избори през ноември тази година.

Авторите на доклада предполагат, че към 2050 година в САЩ ще живеят около 600 хиляди души, чиято възраст ще се пише с три цифри.

Етикети:, ,

Остави коментар