Карането на колело удължава живота с 5 г.

Още по темата

Става дума за интензивното каране на велосипед – например всеки ден да ходите на работа с колело. То наистина може да ви дари с пет години допълнителен живот, твърди датско проучване, оповестено на конференцията на Европейското кардиологично дружество в Париж и цитирано от в. „Дейли мейл“.

Изследването на д-р Петер Шнор от Университетската болница в Копенхаген е обхванало 5000 души в добро здравословно състояние, които карат велосипед всеки ден. Колоездачите, които се придвижват със средно натоварване, могат да удължат живота си с 2,9 години. При дамите очакванията са за 3,9 години допълнителен живот при интензивно въртене на педалите и 2,2 години при средни скорости.

„Благотворното въздействие върху сърцето идва не от дължината на пробега, а от степента на натоварването“, каза д-р Петер Шнор.

Бързите колоездачи, които използват велосипеда над един час дневно, имат най-добри шансове да избегнат преждевременна смърт пред всички останали, като изключим пътните инциденти. Д-р Шнор е изследвал здравните показатели на колоездачи от Копенхаген на възраст между 21 и 90 години. В този град една трета от идващите на работа от покрайнините използват велосипед.

От изследването е станало ясно, че бързите велосипедисти избягват в 82 на сто от случаите риск от инфаркт при 30-минутни всекидневни преходи. При по-леките натоварвания и при по-дългите преходи подобен риск спада на 75 на сто. Това е поредното интересно проучване, представено на парижкия форум на Европейското кардиологично дружество. Предишни доклади изтъкнаха, че смехът, шоколадът и не особеното робуване на работното място действат добре на сърдечно-съдовата система.

Етикети:,

Остави коментар