Тараторът освежава лятото и е подходящ за отслабване

Още по темата

Тараторът е лесен за правене, достъпен като средства, с разгладителен ефект и малко калории озаради краставицата. Преди  време дори бе представен като подходящо за отслабване българско национално ястие на сайт на Еврокомисията.

Тараторът е най-типичната българска лятна студена супа, но се ползва и като мезе към мастиката. Популярен е и в Албания, Македония и Турция, а името му е разтълкувано в речника на Найден Геров като идваща от персийски дума, означаваща студена смес от кисело мляко и краставица. Обичайните му добавки са орехови ядки, копър, сол, слънчогледово олио. Предлага се и в сух вариант като салата „Снежанка”, която гърците наричат „Цацики”, като заменят копъра най-често с джоджен. В някои райони у нас киселото мляко се измества от вода и оцет. С добавка на 2-3 сухи филии хляб се получава таратор по жътварски – някогашната лятна храна на селяните, работещи на нивите.

Етикети:

Остави коментар