Няколко мита за мъжкото здраве

Още по темата

На подобни заблуди са подвластни и двата пола, но като че ли мъжкото здраве е по-неглижирано като тема. Затова ще разбием няколкото основи мита мъжете, които са станали популярни по една или друга причина.

Мит 1: Мъжете са равнодушни към собственото здраве

Причината е, че мъжете рядко говорят за здравословните си проблеми на глас и не пият демонстративно купища таблетки на работното място. Но това не доказва тяхното невнимание към здравето им. Просто разговорите за коли и футбол са по-интересни. Да се оплакваш от здравето си в мъжка компания означава да загубиш авторитета си, а в женска – достойнството и шансовете си.Изследванията показват, че около 40% от мъжете сериозно са разтревожени за своето здраве и за здравето на своите близки и приятели.

Мит 2: Мъжкият климакс

Не е известно кой е измислил този термин – фармацевтичните фирми или мъжете, чиито възможности с възрастта намаляват, но няма научно потвърждение на този факт. Т.нар. андропауза (намаляване на нивото на половите хормони в кръвта) не е тъждествена на женската менопауза.

Съществува още една заблуда – че нивото на сексуалността при мъжете е право пропорционално на нивото на тестостерона в тяхната кръв. В действителност андропаузата и андронедостатъчността не засягат всички мъже. Промените в мъжката полова активност с достигането на зряла възраст се обяснява с други фактори. По-възрастният мъж е по-зависим от времето и здравословното си състояние, пушенето и неправилното хранене. Затова, в зависимост от състоянието на организма, на мъжа му е необходимо повече време за настъпване на ерекцията.

Мит 3: За любовта и пътя през стомаха

Всички се шегуват, че любовта на мъжа минава през стомаха. Ако той яде малко, се предполага, че или е болен или с лош характер и не е известно какво може да се очаква от него.

Този мит е много популярен и създава доста неудобства на силния пол. Все пак истина е, че по-близките отношения с една жена така или иначе най-често минава през ресторанта или друго обилно приемане на храна. Ако се прекали с този акт, се оказва, че мъжът се е пренаситил дотолкова, че в леглото иска само да спи. Едва ли обаче за някого е тайна, че системното и мащабно приемане на мазна храна с времето рязко намалява потентността и това важи не само за мъжкия пол.

Този мит засяга и семейния живот: анкети сред мъжете потвърждават, че умението на съпругата да готви се оказва на едно от последните места в списъка на женските достойнства много след грижовността, чувствеността и разбирането.

Мит 4: Проблеми с простатата

Това е наистина малка причина за тревога. Но простатитът не може да се диагностицира с едно посещение при специалист – неговите симптоми не се проявяват веднага и са необходими редовни профилактични прегледи. Мъжете са склонни да оправдават с простатата всичките си проблеми, свързани с безплодието или потентността, а някои дори прекарват половината си живот в очакване на диагнозата “простатит”.

В действителност нещата са много по-оптимистични. Първо, заболяванията на простатата и проблемите с потентността не са дотолкова свързани, защото последните имат все пак м голяма степен психологически корени. Второ, не е задължително мъжете, преболедували простатит, да попаднат в групата на риска от заболяване от рак на простатата или да станат безплодни.

Погрешно е мнението, че простатитът е неизлечим. Съвременната медицина се справя дори с неговата инфекциозна форма, коята е по-сложна за лечение. Сексът оказва върху простатата по-положително влияние, отколкото някои химически препарати и е естествена, силно действаща терапия. Въздържанието може да стане причина за т.н. “застоен простатит”. Мъжете трябва да са внимателни и с “масажа на простатата”, който може да доведе до механично увреждане.

Мит 5: С какво се измерва мъжкото достойнство

Много мъже с комплекси на тази тема не се решават да посетят обществена баня или тоалетна, дори плаж и басейн. Темата е достатъчно известна, но трябва да се вземат под внимание някои факти. Първо, половият член в спокойно състояние и в състояние на ерекция са две различни неща.

Второ, критерият “голям-малък” по отношение на половия член е много относителен. Дължината му може да бъде от 7 до 26 см, а за среден размер е прието да се смятат 16 см. В действителност по-важно за половия живот е размерът на половия член да съответства на размера на влагалището на партньорката, който също не е фиксиран.

Трето, малкият размер има своите големи и неоспорими предимства: при неговият притежател ерекцията е по-качествена и настъпва по-бързо. Четвърто, легендата, че половият член на белия мъж съществено отстъпва на размерите на пениса на представителя на черната раса е вярна само ако се говори за мъж в спокойно състояние, защото при възбуда тази разлика изчезва.

Мит 6: За онанизма и въздържанието

Грехът на Онан от Стария Завет няма нищо общо с това понятие, но той е дал названието на мъжката мастурбация, “дразнеща” векове наред църквата, лекарите и изследователите на човешката природа. Швейцарският лекар С.Тисо, живял през XVIII в., превръща проблема от нравствен в медицински. Неговата книга е породила много митове, например, че мастурбацията води до слепота и не едно поколение в цивилизования свят е изпитало сурово наказание – от бой с пръчка до кастриране.

Страшните времена са далече и не е тайна, че днес 96% от мъжете имат опит с мастурбацията. Тя има положителни страни. Първо, позволява да се намали силното сексуално напрежение при подрастващите, които нямат възможност да се занимават със секс и при възрастните мъже, оказали се в подобни условия. Второ, тя позволява на човека да разбере особеностите на собственото си тяло, да разкрие своята сексуалност. Онанизмът не влияе върху сексуалната потентност на мъжа и е естествена нормална форма на неговата сексуална активност на всякаква възраст. Мастурбацията е вредна само когато има натрапчив характер и замества всички други форми на сексуални контакти.

Мит 7: “Нормалният” мъж в леглото

Не могат да се изброят всички женски фантазии за “нормалния” мъж в леглото. Очакванията на партньорките, възпитани с холивудските филми, където героите са готови веднага, навсякъде и без предпазни мерки за секс, могат да създадат много проблеми на мъжете.

В реалния секс мъжът е зависим от жената и дамите, които смятат, че “нормалният” мъж сам ще направи всичко, дълбоко се заблуждават. Всички мъже мечтаят за женската инициативност, а някои не могат да се справят без нея. Изследванията на сексопатолозите показват, че всеки мъж поне веднъж в живота си под влияние на алкохола, неумелото поведение на партньорката и т.н., е симулирал оргазъм.

Не трябва да се отдава прекалено голямо значение на половия акт. Ако мъжът прави секс с една жена, това не означава, че той я е искал или, че тя е сексуално неотразима. Причината просто може да е сексуалното напрежение.

Един от най-обидните митове гласи, че, ако мъжът заспива веднага след секс, това означава липса на уважение към партньорката. В действителност сънят в тази ситуация изразява признателността и доверието на мъжа към жената, смятат психолозите.

Още много заблуждения могат да бъдат изброени, но това не е най-важното. Най-важното е всяка жена да разбере, че мъжът до нея не е плод на нейните фантазии, а конкретен човек от плът и кръв със собствени слабости и недостатъци, така както и самата тя.

Етикети:, ,

Остави коментар