Наргилето вреди на белите дробове също като цигарите

Още по темата

Може би си мислите, че наргилето, към което прибягвате от време на време, е съвсем безвредно и тотално сте се отървали от кошмара „пушене на цигари”. Ново изследване показва, че пушенето на наргиле е също толкова вредно за белите дробове, колкото пушенето на цигари.

Ирански учени, ръководени от Мохамад Хосеин Боскабади от университета в Мшхад, сравнили представянето и дихателните проблеми на три групи закоравели пушачи – 57 пушачи на наргиле, 30 пушачи на цигари, които всмуквали дълбоко, и 51 пушачи на цигари, които всмуквали „нормално“, с тези на група от 44 непушачи.

В резултат на 2-годишното им изследване учените установили, че първите две групи били най-засегнати от проблеми като хрипове, затруднено дишане или кашлица. „Нормалните“ пушачи също били засегнати, но в по-малка степен.

Затруднено дишане се наблюдавало и при 36,8% от пушачите на наргиле и при 40% от пушачите на цигари, всмуквани дълбоко, спрямо 29% при тези, които всмуквали „нормално“ и 13% при непушачите.

Резултатите, публикувани в сп. „Респиролъджи“, опровергават аргументите на защитниците на наргилето, които считат, че водната лула не е толкова опасна, тъй като филтрира токсините на тютюна. Използвана традиционно в Близкия Изток и Азия водната лула стана популярна в последните години и сред западните младежи и най-вече сред младите момичета.

 

Етикети:

Остави коментар