Великата индийска стена Kумбалгарх

Още по темата

Всички знаем за Великата китайста стена. Малцина обаче имат представа коя е втората по дължина стена на планетата – става дума за Кумбалгарх, в Индия, дълга 36 км, чието начало е поставено през XV век, а XIX век е разширена. Стената носи името на крепостта Kумбалгарх, разположена в щата Раджастан, в западната част на Индия. Строежът на масивната стена започва през 1443 година и отнема почти цял век, за да се завърши. Първоначално Kумбалгарх е използвана за укрепление, а сега е превърната в музей. Стената се издига на над 1000 метра над морското равнище върху много висок хълм. Кумбхалгар има общо седем портала. Въпреки че в някои точки стената изглежда тънка, на места ширината ѝ достига пет метра.

В крепостта се помещават над 360 храма – 60 от тях за построени за индусите, а останала част за последователите на джайнизма – религия, основана в Индия и считана за предшественик на будизма.

Макар Kумбалгарх да не е световна туристическа забележителност, желаещи да я посетят не липсват. Всички обаче трябва да са предупредени, че в някои от по-отдалечените ѝ части все още може да има скрити капани и защитни механизми.

 

Етикети:

Остави коментар