Разходката с кучето също е спорт

Още по темата

Сутрешната и вечерната разходка с кучето е чудесна тренировка за вас. Всички знаем колко е полезно да вървите поне час на ден. Така се на практика с „един куршум убивате два заека”.

* Сутрешният джогинг е препоръчителен. Не само, че вие имате повече енергия, отколкото в края на работния ден, а и ще подобрите работоспособността си и ще се събудите скорострелно. Не са ви необходими повече от 30 минути.

* Кучето ще ви мотивира допълнително, защото и то ще кипи от енергия. В ранните часове на деня няма и толкова хора, което ще улесни вашата тренировка. Ако кучето ви е възпитано, то бягането ще мине гладко. Ако е по-палаво, просто го дръжте на каишка – нито прекалено дъга, нито прекалено къса, за да не се спъвате в него.

* Вечер пък се възползвайте от разходките. Може да ходите бързо и отново да вземете големи разстояния в рамките на половин час.

Ето какво трябва да имате предвид, ако сте се навили да спортувате в компанията на домашния ви любимец:

1. Почакайте, докато кученцето порасне.

Не може да очаквате, че вашият мъник ще смогва на темпото и времето ви, ако е на 3-4 месеца. Костите на кученцата се са готови за по-големи натоварвания едва след 6 месец. Дотогава те укрепват и хрущялът се втвърдява.

2. Не тормозете по-старите кучета.

Ако имате по-едро куче, не е препоръчително да го тормозите да бяга. Големите четириноги е добре да не се натоварват, ако са на повече от 7 години, а при тези с по-малки „габарити“ , границата е 10 години.

3. Обучете кучето да тича до вас

Нали не очаквате лаещият ви питомец отраз да уцели темпото и дистанцията ви? Започнете леко с по-къси разстояния и по-бавно темпо. Не се изнервяйте, ако се налага по-често да спирате. По-добре изчакайте животното първо да се изходи по нужда и тогава дайте старт на тренировката. Постепенно увеличете времето, разстоянието и темпото.

4. Не оставяйте животното да се дехидратира.

Не тръгвайте на джогинг, преди да сте се уверили, че носите достатъчно вода за себе си и за кучето си.

5. Съобразете трасето

За разлика от хората животните не са особено щастливи да тичат по асфалт. Ако има възможност, тичайте до алеята в непосредствена близост до тревни площи, където четириногият ви другар да ви следва.

6. Дръжте кучето винаги на каишка

Без значение дали питомникът ви е добре трениран или не, ако тичате с него, го дръжте на каишка. Винаги има опасност да види друго куче и рязко да изчезне в някоя посока.

7. Пазете домашния си любимец от прегряване

Бягането в жегите е много опасно не само за кучето, но и за вас. В случай че сте решили да тренирате в голяма жега (което не е никак препоръчително), наблюдавайте любимеца си (особено ако е с дълга и тъмна козина). При първия признак на умора, не го насилвайте излишно, а ако има някаква вода наоколо, направо го оставете да се намокри.

 

Етикети:

Остави коментар