Как да разберете дали на джипито ви му пука за вас

Още по темата

Със сигурност познавате доста недоволни или доволни от своя личен лекар. На вас може би рядко ви се случва да го посещавате и не сте достатъчно наясно дали наистина на джипито ви му пука за вас. Откровено казано, видът на специализацията му не е най-добрият маркер. Ето пет признака, по които ще се ориентирате за качествата му и ще вземете решение дали да останете или да напуснете пациентската листа на този доктор.

1. Отборен играч ли?

Ако лекарят ви държи на философията „аз зная най-добре“, поставя ви диагноза и изобщо не се вслушва във вашите опасения и не взима под внимание всичките ви оплаквания, значи не е правилният човек. Един добър лекар поставя диагноза, но ако има и най-малкото съмнение, дава различни хипотези и съвети. Дава талони за специфични изследвания и прегледи при други специалисти, обяснява изчерпателно защо смята, че е медикаментите, които предписва са най-добрите и т.н. Пазете се от доктори, които нямат време за въпроси, или казват неща от сорта: „Това е единственият начин!“

2. Добър комуникатор ли?

Когато става въпрос за координация с други лекари, проверете дали вашето джипи има контакти с други специалисти и дали си сътрудничи с тях. Ако провеждате лечение за по-сериозна болест (като рак, сърдечен проблем, диабет) трябва да сте наясно, дали вашето джипи се е консултирал с вашия онколог или кардиолог и дали е в крак с новините около здравословното ви състояние, преди да ви изписва някакви лекарства или да ви изпраща на някакви процедури, свързани с друго заболяване.

3. Наясно ли е с новостите в медицината?

Ако вашето джипи не е наясно с новите медицински технологии, ако не познава новите медикаменти на фармацевтичния пазар, ако не чете медицинска литература и т.н., по-добре го сменете. Медицината непрекъснато се развива и един лекар трябва да е в крак с тези промени. Неговата бавна реакция към новите постижения в медицината може да ви коства здравето и дори живота.

4. Обръща ли ви внимание?

Забележете езика на тялото му, забележете дали вкарва всичката нова информация за състоянието ви във вашия картон (файл), забележете дали ви гледа в очите. Ако вие сте от значение за него той ще ви отдели повече от 10 минути. Добър знак е, ако ви познава по име. Доктор, който не помни имената на пациентите си, едва ли ще се сети и за техните специфични проблеми.

5. На разположение ли е през почивните дни?

Ако вашият лекар не е на разположение вечер, както и събота и неделя, той поне трябва да ви насочи към свой колега, към когото да се обръщате при спешни случаи. Бъдете подозрителни и към лекари, които не си дават личния мобилен телефон или го дават, но когато им звъните не ви вдигат.

 

 

Етикети:

Остави коментар