Има начин да се събуждаме по-лесно

Още по темата

Сигурно познавате хора, за които събуждането сутрин е сериозен проблем. Други пък са активни още с отварянето на очите. И всичко това дори няма нищо общо със съня – с неговото количество и качество. Ето какво е нужно за лесно събуждане и успешен старт на новия ден:

Идеалният час за събуждане

Истината е, че ние сме същества на навика. Това означава, че когато намерим  часа,  в който се чувстваме най-работоспособни, трябва да се придържаме към него. Това ще позволи на тялото ни само да поиска да ни подкрепи  в начинанието  да се будим и да ставам от леглото свежи, отпочинали и мотивирани.

Начин на хранене – кралят и просякът

Начинът, по който телата ни функционират оптимално, е да ядем като крал сутрин и като просяк вечер. Това означава, че е най-добре да се яде по-калорична и питателна храна на закуска, с по-големи порции, защото това ще ни осигури  енергия през целия ден, която може да се изгори по време на ежедневните ни дейности.

Храненето като просяк, което означава малки леки ястия  вечер, ни позволява да  заспим с почти  празен стомах. Ако тялото  функционира нормално и няма стомашни язви, сънят  предимно на празен стомах ще ни позволи да спим по-добре. Освен това липсата на голямо количество храна в стомаха позволява на тялото да се съсредоточи не върху  храносмилането, а да включи на режим обновяване на клетките в организма.

Да живееш с цел

Малките деца са способни да направят  всичко, за да забавят заспиването си вечер. Същите тези деца са нетърпеливи сутрин да изскочат от леглата си  и да започнат първи да правят нещо. Навярно ви се е случвало в почивните дни, когато искате да се поизлежавате, палавият малчуган да се появи до леглото ви – рошав, но напълно буден и отпочинал. И това е заради една проста причина  –  за тях животът е забавление и те не искат да пропуснат нищо.

Като възрастни ние може да се нуждаем от повече убеждаване и мотивация. Ето защо е важно да вземем допълнителни мерки в създаването на забавления, да си поставяме цели и да планираме конкретни начини, които през този ден да ни приближат поне с една стъпка до осъществяването на  стремежите ни. Всички ние се нуждаем от мотив – не за какво сме готови да умрем, а на какво сме готови, за да живеем.

Планирайте деня си

Ние може да говорим, че имаме цел, но ако не планираме нищо конкретно, може да си казваме, че ще започнем да живеем с тази цел следващата седмица или седмицата след това, или от началото на следващия месец… Планирането е един от основните начини да извлечем максимума от ума си, за да постигнем идеите си и това ни позволява да имаме страхотен ден всеки ден. Нужни са ни не повече от 15 минути вечер, за  да организираме графика  си за следващия ден.

Стегнатият  график  ще ни позволи  да разпределим правилно времето си за най-важните неща през деня, както и времето за хранене и почивка, но ще направи дори много повече, като ни осигури повече време за забавления и срещи с приятели, така че да не губим ценните моменти в живота ни.

Водна атака

Денят трябва да започва и да завършва с чаша вода. Водата преди лягане ще послужи в процеса на подмладяване. Докато спите, всички клетки ще се напълнят с прясна вода и това ще подейства благоприятно и оздравително на организма.

Водата сутрин има двоен ефект. Единият е, че първата доза вода помага на ума и тялото. Другият е, че дозата вода сутрин предизвиква каскада от физиологични функции, които ангажират храносмилателната система и спомагат изхождането. Така още от сутринта ще се почувствате приятно и леко.

Тренировката

„Тези, които мислят, че не са имали време за упражняване на тялото, рано или късно ще трябва да намерят време за болест“, казва Едуард Стенли. Както вече споменахме, телата ни сами се адаптират за 24-часов ритъм. Той включва времето за работа и сън, хранене, упражнения и много други телесни функции. Човешкият организъм е като добре работеща физиологична машина, когато се грижим за него. Много важно е какво получава тялото ни сутрин и дали имаме навика да правим упражнения. Една оптимално подбрана серия от физически упражнения  осигурява кислород на кръвта ни, „раздвижва” кръвообращението и стимулира по-добра работа за целия организъм.

Време за МЕН

Сутринта не би била пълна, ако не намирате време за себе си. Без значение е дали обичате да медитирате на бистър ум или да прочетете нещо ново за случващото се по света, вие имате нужда да осигурите време за себе си.

Може да има различни неща, които ви правят щастливи и ви зареждат сутрин, важното е да е нещо лично за вас. Въпросът е, че когато има такава  дейност, няма да бъдете в състояние да чакате  включването на алармата, а ще бъдете нетърпеливи да изскочите от леглото и да се заемете с нея.

 

 

Етикети:,

Остави коментар