Броенето на калории не е ефективно средство за отслабване

Още по темата

Не се хабете да броите калориите, които поглъщате, с надеждата така да ускорите резултата от диетата. Резултат от това няма. Това бе доказано още веднъж при сравнение на диетата на различни тийнейджъри, при което се оказало, че част от тях с наднормено тегло консумират много по-малко калории от по-слабите си връстници.

Затлъстяването не е просто следствие на това, че хората с наднормено тегло ядат повече, обясняват учените от Университета на Северна Каролина, направили своите изводи, след като провели проучване на хранителния режим на почти 20 хиляди деца на възраст между 1 и 17 години.

Макар че малките деца привидно са повлияни от калориите, които приемат, точно обратното се оказва вярно щом навлязат в ранните тийнейджърски години. Изследователите предполагат, че може би тийнейджърите правят по-малко упражнения, защото вече са с наднормено тегло – но това не обяснява огромната разлика в теглото и количеството храна, което тийнейджърите консумират.

За съжаление изследователите засега не са проучили конкретните видове храни, консумирани от децата – в такъв случай странната зависимост може би щеше да бъде обяснена.

Накратко: от значение е какво ядем – не толкова в какво количество. Храната в заведенията за бързо хранене и тази, преминала през много термична обработка ни кара да качваме килограми, а здравословните храни като зеленчуци, месо и зърнени култури – не.

Етикети:

Остави коментар