Най-дълголетни в Европа са испанките

Още по темата

Къде най-дълго живеят хората в Европа – такова проучване е направило френското издание Challenges. Според него най-дълголетни са испанките, които имат средна продължителност на живота повече от 85 години, докато испанските мъже живеят средно до 79 години. В челото на класацията по продължителност на живота без болести са още Ирландия, Великобритания, Люксембург, Белгия и Дания.

Шведите са най-здрави, те почти нямат проблеми с болести до 71-годишна възраст, сочи класация на най-дълго живеещите в здраве европейци, изготвена от френското издание.

Мъжете в Швеция са единствените в Европейския съюз, които могат да се похвалят с добро здраве и след 71 години, докато при жените пределната възраст за това е 70 години.

На второ място в подреждането за най-дълъг живот и много близки резултати с шведите са живеещите в Малта. Средната възраст, на която те нямат проблеми със здравето е 70 години за мъжете и 71 години за жените.

Гърция, въпреки икономическите си проблеми, е трета и може да се гордее със здравето на своите граждани. През 2010 година в южната ни съседка живот без болести водят мъжете до 66 години и жените до 67 години.

Етикети:

Остави коментар