Сладкиш с ябълки и грозде

Още по темата

Необходими продукти:

500 г пресято брашно

1/4 чаена лъжичка бакпулвер

140 г захар

2 пакетчета ванилия

2 яйца

1/4 чаена лъжичка сол

250 г масло

700 г ябълки (разрязани на половина, обелени и изчистени)

150 г бяло грозде (наронено и измито)

150 мл вода

1 супена лъжица захар

1/4 чаена лъжичка канела

1 жълтък

2 супени лъжици лимонов сок

70 г пудра захар

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме брашното, захарта, солта, бакпулвера и ванилията. Правим кладенче и в него слагаме яйцата. Добавяме маслото. С миксер разбъркваме продуктите до получаване на трохи, а след това месим със студени ръце до образуване на гладка маса.

2. Слагаме тестото в плик и го оставяме в хладилника да се охлажда за около 20 минути. През това време смесваме плодовете, захарта, канелата и водата и задушаваме съставките на умерен котлон за около 5 минути. Оставяме сместа да изстине.

3. Загряваме фурната на 200 градуса. Подготвяме тавичка за торта, като я покриваме с хартия за печене и леко я намазняваме (особено стените).

4. Малко повече от половината тесто разточваме върху набрашнена повърхност. Правим ръб около 2,5 см. Набождаме блата многократно с вилица и го изпичаме за 10 минути.

5. Сместа от ябълки и грозде разпределяме върху блата, а ненужната течност от нея отцеждамe и изхвърляме. Разточваме останалото тесто и го слагаме върху плънката. Намазваме сладкиша с жълтък и го печем 25 минути.

6. След като изстине, го заливаме със смес от лимонов сок и пудра захар.

Етикети:

Остави коментар