Сливов сладкиш

Още по темата

Необходими продукти за тестото

250 г брашно

180 г студено масло

100 г пудра захар

1 яйце

1 ванилия

щипка сол

 

Необходими продукти за плънката

2 яйца

150 г захар

1-2 ванилии

1 к. л. канела

40 г натурално нишесте

250 мл сметана

50 г смлени орехи

500 г сини сливи

 

Начин на приготвяне

1. Набързо (най-добре с помощта на кухненски робот) се замесва тесто. Сплесква се на питка, завива се в прозрачно фолио и се оставя минимум 2 часа на студено.

2. Тестото се разточва върху прозрачното фолио, като отгоре се слага още едно или се ръси често с малко брашно. Трябва да е достатъчно разточено, за да се разпростира и по стените на тава с диаметър 30 см, предварително покрита с пергаментова хартия.

3. Оставя се отново на студено за около 30 минути. Сливите се разрязват на четвъртинки по дължина.

4. Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите, отделно нишестето се разбърква внимателно със сметаната и се добавя към яйчената смес. Бърка се до хомогенна смес.

5. Основата на сладкиша се надупчва многократно с вилица. Поръсва се с половината ядки, нареждат се сливите, като се започва от вън на вътре. Полива се с яйчената смес и се завършва с остатъка от ядките.

6. Пече се около 45 минути в предварително затоплена на 180°С фурна. Сладкишът е много вкусен и с други плодове – череши, ябълки, кайсии, праскови…

Етикети:

Остави коментар