Сладкиш с тиква

Още по темата

Тиквата е много полезна и с отлични вкусови качества. Ето случая да я опитате в сладкиш с тиква.

Необходими продукти:

около 1 ч. ч. сурова тиква настъргана ситно

2 1/2 ч.ч. брашно;

1 бакпулвер;

1/2 равна ч.л. сода бикарбонат;

1/2 равна ч.л. сол;

1 1/2 ч.ч. пудра захар;

4 яйца – леко разбити с вилица;

1 с.л. (с връх) кисело мляко;

1 1/2 ч.ч. олио;

1 капсула ванилова есенция;

1 ч.ч едро нарязани орехи;

1 ч.л. настъргана лимонова кора;

1 ч.л. настъргана портокалова кора;

шепа стафиди + 1-2 с.л. коняк или бренди

За сиропа: 1/2 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч. вода, лимонова есенция

За глазурата: 125 г сирене крема; 50-60 г масло; около 1 ч.ч. пудра захар; настъгана лимонова и портокалова кора; 2-3 ч.л. лимонов сок.

Начин на приготвяне:

1. Стафидите се слагат в малка купичка и се заливат с алкохола. Така трябва да престоят поне 20-тина минути.

2. Фурната се загрява до 180 градуса. В купа се пресяват брашното, бакпулвера, содата и пудрата захар. В друга купа се смесват яйцата, олиото, киселото мляко, тиквата и ванилията. Върху тази смес се пресява брашнената смес, като се бърка с дървена лъжица, докато се смесят. Прибавят се стафидите, лимоновата и портокаловата кора, орехите. Разбърква се.

3. Готовата смес, с гъстота на кейково тесто, се изсипва в намазана с олио тортена форма. Пече се, докато сладкиша стане златисто кафяв и дървено шишче забодено в него излезе чисто. Оставяме да поизстине във формата преди да извадим кейка.

4. Захарта и водата за сиропа се слагат в тенджерка на тих огън. След като заври се оставя на котлона докато захарта се разтвори напълно. Дръпва се от огъня и се прибавя лимоновата есенция.

5. Изстиналият кейк се сиропира с горещия сироп. Необходимо е да се напои леко, така че може и да не се наложи да използвате цялото количество сироп.

Глазура:

Крема сиренето и маслото трябва да са със стайна температура. С миксер се разбиват на ниска скорост, така че да се смесят добре. Постепенно се добавя пресятата пудра захар, докато се получи гладък крем. Не съм посочила абсолютно точно количеството пудра захар за глазурата, за да може всеки да нагоди крема по свой вкус за сладост. Накрая се прибавя и настърганата лимонова и портокалова кора.

Намазва се с глазурата и се оставя в хладилник, за да може глазурата да стегне.

Етикети:

Остави коментар