Два хормона диктуват теглото ни

Още по темата

Два са ключовите хормона, свързани с теглото ни. Първият е грелин – освобождава се от стомаха, засилва чувството на глад, а също забавя метаболизма и намалява способността на организма да гори мазнините. Вторият е лептинът. Той играе ключова роля в регулиране на телесното тегло, като сигнализира на мозъка да намали апетита и изгори повече калории. Той е особено тясно свързан със затлъстяването. Предишно изследване бе открило, че хората с недостиг на лептин имат повече проблеми с теглото си. Или пък организмът на някои произвежда толкова много от този хормон, че претоварва рецептора в мозъка, който приема сигналите за него.

Сега учените от Мичиган разбират защо мозъчният рецептор, отговорен за работата с лептина, не работи. Те откриват, че той има две „крачета“, които се завиват, когато се сблъскат с лептина. Вероятно хората с наднормено тегло нямат тези крачета, затова лептинът не може да се закачи към мозъчния рецептор.

Цялото изследване е описано в сп. „Molecular Cell“. Резултатите от него могат да помогнат  в борбата със затлъстяването. Наскоро учени съобщиха, че са намерили „гена на преяждането“, който, когато е мутирал, не  съобщава на мозъка ни, че сме сити.

3 коментара

  • Хормоните, които влияят на теглото не са само тези два, които са описани в статията. Наистина – информацията за тях е нова, но има редица други, „класически“ хормони, които осезателно влияят върху метаболизма и натрупването на резервни мазнини – инсулинът и кортикостероидитe например стимулират напълняването, докато самототропният хорормон (т.нар. растежен хормон)и адреналинът стимулират разграздането на резервните мазнини и предизвикват слабеене. Така че, заглавието на статията не е коректно.

  • Доцент Арнаудов е прав. Адреналинът стимулира слабеенето, а той се произвежда и по време на секс.

  • ЗА ДА СТИМУЛИРА РАЗГРАЖДАНЕТО НА МАЗНИНИТЕ- САМОТОТРОПНИЯТ ХОРМОН СЕ ПОДКРЕПЯ С ГЛАДУВАНЕ ВЕЧЕР ( ОТ 22.00 ДО 02.00 Ч.) ИЛИ С МАЛКО БЕЛТЪЧНА ХРАНА?

Остави коментар