В Австралия кръстили скала на премиера

Още по темата

Скалата Улуру Айерс Рок е сред емблематичните забележителности на Австралия. Височината ѝ е 348 метра, а по дължина стига до около 8 км. Тя и още 35 червени скали образуват скалния масив Олга, който е бисерът в целия парк Улуру-Ката Тюта.

Името ѝ  Улуру идва от аборигените, които са я населявали дълги години. Останалата част – Айерс Рок – пък е добавена в чест на министър-председателя на Австралия сър Хенри Айерс, който е бил на власт при откриването на природното чудо от английския изследовател Ърнест Гилс през 1972 г.

Скалата става държавна собственост през 1985 г. Дотогава предишните ѝ „собственици“ –  аборигените, са имали претенция над нея, наричайки я своята „свещена земя“. Те вярвали, че под Улуру има енергиен източник, наричан от тях Tjukurpa (в превод „Времето на сънищата“).

Ако решите да обходите това природно богатство, можете да се натъкнете на пещерни рисунки, които са правени преди повече от 10 000 години. Аборигените са запечатвали историята и културата си по стените на скалното образувание.

Срещата ви с Улуру Айерс Рок не само ще ви обогати духовно, но и ще бъде истинска наслада за очите ви. Скалата има червеникав цвят, но той се мени в зависимост от метеорологичните условия. Може да варира от червеникав до виолетово-син.

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар