Кои изрази вредят на работата

Още по темата

 

 

 

Експерти по комуникациите определиха топ 10 на изразите, вредни за кариерата.

Това не е моя работа

Е, отговорете така на шефа си, и това, което ще чуе той, е че не можете да се справите с нищо извън преките си задължения, или че просто не желаете да сте част от екипа. И в двата случая, мнението му за вас ще се влоши. Какво да кажете тогава? Специалистите съветват да пробвате с „Това не е точно моята сфера като експерт. Ще видя кой друг може да помогне със задачата”.

Мисля, че …

Фрази като „мисля”, „вярвам”,”според мен” разкриват на слушателя, че не сте достатъчно уверен в себе си, за да изкажете твърдо становище. Кое изречение ви звучи по-убедително – „мисля, че това е правилната стратегия”, или – „това е правилната стратегия”? Елиминирайте изразите от този вид. По същия начин, вместо да кажете „бих искал да ви благодаря”, едно просто „благодаря” ще свърши повече работа.

Не знам

Надяваме се, че като кажем „не знам”, получаваме червена точка за честността си, но това е заблуда. Единственото, което разкривате, е мързела си и нежеланието да потърсите отговора. Вместо „не знам”, спрете се на „Откъде бих могъл да науча повече по въпроса?”

Не мога

Подобно на „не знам” и „това не е моя работа”, с „не мога” демонстрирате именно прекия смисъл на думите – че не можете да се справите с поставената задача и нямате желание да потърсите решението. Ако шефът ви помоли да участвате в семинар, докато в същия ден сте зает с подписване на договор с нов клиент, вместо „не мога”, кажете например „За съжаление, в петък имам друг ангажимент. Работих съвместно със Сара по този проект, тя ще се справи фантастично.”

Но …

„Но” и „обаче” са думи, чрез които си противоречите сам и подронвате убедителността на изказването си. Нещо повече – когато говорим с околните, сме настроени да следим за негативното послание и да пренебрегнем позитивното. Жена ви например едва ли ще се зарадва на комплимент от рода на „тази блуза ти стои страхотно, но тези обици не си отиват”. Психолози препоръчват формулата ”сандвич” – вместо позитивна реплика, последвана от негативна, вмъкнете негативния коментар по средата между два позитивни. Макар че понякога е неизбежно да използваме думи като ”но”, в много случаи „и” ще свърши по-добра работа.

Това не е добра идея

В среда, в която новите идеи не се разглеждат внимателно, персоналът бързо губи импулса си към творчество и иновации, предупреждават психолози. Някои от най-гениалните хрумвания звучат на пръв поглед толкова откачено, че първосигналната ни реакция е „няма да стане!”. Вместо това, да опитаме с въпроса – „как би могло да се получи?”

Ще опитам

„Ще опитам” е фраза, която намеква, че вероятно няма да успеете. „Ще е на бюрото ви до утре сутрин” е изречението, които шефът ви очаква да чуе.

Не е моя вина

Дори и наистина да не сте виновен, оправданията ще настроят колегите и шефа ви срещу вас и ще изградят у тях впечатлението, че не сте готов да поемете отговорност. „Да проучим по-внимателно какво се случи, за да избегнем подобни ситуации в бъдеще” – това е подходът, препоръчван от експертите по комуникация.

Предполагам…

Ето още една дума, която изразява неувереност в собствените ви способности – изтрийте я от речника си.

Невъзможно е

Също като „не мога”, думата „невъзможно” е изключително негативна и разкрива единствено, че не желаете дори да опитате. Заменете я с „нека потърсим друг изход от ситуацията” или „предлагам различен подход”.

 

Етикети:
  • Категории:

Остави коментар