Приятелство в службата

Още по темата

Добре ли е създавате приятелства с колегите си? Според изследване на „Галъп“ тези приятелства повишават удовлетвореността на служителите с почти 50%.

И докато приятелствата в личния живот понякога са въпрос на случайност, то тези в службата можете внимателно да ги подберете по определени критерии, така че да ви бъдат от полза. Независимо дали искате или не искате да прекарвате времето си с тях след работа, поне се постарайте да постигнете приятна хармония с тях в офиса.

Ето и петте най-важни приятелства в службата:

1. С IТ специалиста на фирмата

Когато компютърът ви блокира и всичката ви информация в него виси „на косъм“ единственият човек, който може да ви се притече бързо на помощ е IТ специалистът на фирмата.

Ето защо, би било добре да сте в добри отношения с него, а ако сте и приятели, той със сигурност ще дойде да отстрани първо вашия проблем и после на всички останали. Освен това може да ви помогне някой път с полезна информация, свързана с програмите в компютъра и изобщо да ви избавя от всички Windows кризи, които могат да ви сполетят.

2. С ветерана на фирмата

Колегата, който е бил в компанията много преди вие да станете неин служител може да ви запознае с всички „правилни“ хора и да ви разкрие някои полезни за вас неща, които вероятно ще научите, но след доста време.

Все пак, имайте си едно на ум за колегите-ветерани. Някои от тях са не са склонни да помагат на новодошлите и като цяло не обичат да се сприятеляват с тях. За да се сближите с такъв човек ще трябва да проявите търпение и постоянство. Най-лесно би било, ако намерите някакви общи неща по между ви извън офис-средата.

3. C колегата от друг отдел

Без значение колко много обичате работата си, винаги има неща, от които ще трябва да се оплачете. Споделянето на негативните емоции е полезно, но не е добра идея да го правите с някой от вашия отдел. Може човекът да не се окаже толкова добронамерен, колкото ви изглежда. Затова по-добре се оплаквайте на някой, който работи във фирмата, но е в съвсем друга област и по между ви няма конкуренция. Освен това той може да ви даде по-обективен поглед върху вашата ситуация или най-малкото ще ви разкаже за проблемите в своя отдел, което ще ви накара да се почувствате по-добре.

4. С офис-мениджъра/секретарката

Тя съхранява документите, отговаря за наличностите, прави резервациите за бизнес пътуванията и като цяло се грижи за част от организацията в службата. Ето защо ще ви е само от полза да ви бъде приятелка. Повечето офис-мениджъри са леко игнорирани от другите колеги-специалисти.

Често хората говорят със секретарката само, когато имат нужда от нещо. Разграничете се от това семпло общуване! Идете на обяд със секретарката, поговорете си с нея в асансьора, в коридора, в стола, пред кафе-машината и т.н. Научете името й и се дръжте винаги учтиво и мило с нея.

5. Намерете си най-добър приятел в офиса

Положете усилия и създайте едно, наистина силно приятелство с някой ваш колега. Идеята е, той да може да ви покрива, когато се налага. Някой, на когото ще можете да се доверите напълно и някой, с когото на воля ще можете да бистрите всички офис клюки.

Според едно проучване хората, които имат „най-добър приятел“ в офиса, са седем пъти по-мотивирани в работата си. Вашият най-добър приятел-колега би трябвало да ви бъде приятел и извън прага на офис сградата. Някой, с когото ще прекарвате част от свободното си време.

Този тип близост може да помогне на вашата продуктивност и цялостното ви усещане за щастие.

Етикети:,

Остави коментар