Китайският лечебен масаж – гуаша

Още по темата

Този масаж е известен под името гуаша. Той е познат още от древността и е уникален. При него се използва теорията за меридианите в китайската медицина. Това са пътищата, по които се движи енергията Чи. Масажът се извършва обикновено в една посока, като се повтаря по няколко пъти.

Специфичното при този тип масаж е, че се използва пластина и с нея се стърже мястото, което ще се третира. Преди това кожата се намазва с масажно олио или зехтин.

Върху участъците, които с третират се появяват зачервявания, парене, охлузване и синини. Те са резултата от спукани капиляри. Това е признак, че на тези места няма циркулация на енергията Чи и там има здравословен проблем. За завръщането на този тип енергия се прави терапия с вендузи. По този начин се стимулира притокът на кръв.

Масажът гуаша отнема негативната енергия, разсейва кръвонасяданията, стимулира отделянето на хемоглобин, подобрява кръвообръщението и метаболизма, укрепва имунната система, има детоксикиращо действие.

Според китайците с гуаша може да се лекува почти всичко.
В Китай гуашата е сред най-предпочитаните масажи за лечение на заболявания. Този вид масаж се предлага и в българските салони.

Етикети:

Остави коментар