И какво (не)знаем за дъвката

Още по темата

Задавали ли сте си въпроса защо дъвчем дъвка? А защо наистина го правим? Какво знаем и не знаем за дъвката?

Едва ли има по-консумирана суровина от дъвката, затова ще ни е приятно заедно да изложим наяве някое и друго сведение за нея.

–  Дъвката е позната на човечеството от няколко хилядолетия, а още ацтеките и древните гърци са използвали различни растителни смоли, за да освежат своя дъх и разквасят устата си.

–  Първата масова дъвка е пусната на пазара в САЩ през 1848 г.

–  Първата дъвка за балончета е била факт през 1906 г. в САЩ.

–  В началото на XX век индустриалецът Уилям Ригли Джуниър започва да произвежда дъвките „Wrigley’s Spearmint“ и „Juicy Fruit“, които и до днес за сред лидерите на световния пазар.

–  По време на Втората световна война американските войници пренесли големи количества дъвки в Европа, Африка и Азия, с което увеличили нейната популярност на тези територии.

–  Ментовият и канелен аромат на дъвката са най-разпространени в световен мащаб.

–  Първата дъвка, която била произведена в познатия ни днес вид, била с розов цвят.

–  Най-големият надут балон от дъвка бил с диаметър 60 см, а рекордът, вписан в книгата на Гинес, е поставен на 19 юли 1994 г. от калифорнийката Сюзън Уилямс.

–  Най-много фабрики за дъвки има в Турция – над 60.

–  Първата дъвка без захар излиза на международния пазар в началото на 50-те години на миналия век.

–  Жителите на САЩ консумират средно по 182 дъвки годишно, тези във Великобритания – 125, в Германия – 103, в Русия – 84, в Китай – 20, а в Индия – само четири броя за 12-месечен период.

–  По време на баскетболен мач Майкъл Джордан почти винаги дъвчел дъвка, защото споделял, че това му помага на концентрацията.

–  Психолози във Великобритания са установили, че хората, които редовно употребяват дъвки, са по-съсредоточени и паметта по-рядко им изневерява.

Етикети:

Остави коментар