Здравословни навици за децата

Здравословни навици за децата

Още по темата

Всеки от нас има изградени хранителни навици, които остават за цял живот. Те се формират основно в периода между 5 и 14 годишна възраст. За това е необходимо родителите да не стоят безучастни в създаването на хранителни навици на децата си, защото е важно да им се осигури здравословно развитие. Разковничето за контрола на теглото и здравето им е да ги приучат да се хранят, когато изпитват глад и да спрат, когато имат ситост. Не трябва да се използва лишаването от храна като средство за наказание или да наградим детето с някакво лакомство което то обича. Така ще нарушим неговите импулси за глад.

Наградите

Когато искате да изкажете похвала от постъпките му, по-добре да му купете материална вещ, вместо сладкиш или деликатеси. Не пропускайте, че за правилното развитие на детето е необходима не само храна, но и всекидневна физическа активност. Съвременните деца водят заседнал начин, те се увличат предимно от компютърът и телевизорът. Ограничавайте часовете който ще прекарва пред мониторите, това ще доведе до по-добро здраве и хранителни навици. Деца, които имат само два часа занимания пред технологиите, са по стройни и се хранят здравословно. Не насърчавайте децата да консумират газирани напитки, пържени картофи и мазни сандвичи защото са противопоказни за здравето им. Винаги поставяйте на масата пред тях мляко, плодове и зеленчуци.

Витамин

Пиенето на мляко укрепва костната система на подрастващите и е ценен източник на калций и витамин D. Децата които не обичат  млечните продукти, трябва да им се дават ценни витамини и минерали за костите. Един от начините да научите децата на здравословен начин на живот е да ги приучите да са активни в избора на подходящи храни. Когато отивате на пазар, ги водете с вас и им разяснявайте, съдържанието на продуктите.

Етикети:,

Остави коментар