Първа помощ при махмурлук

Първа помощ при махмурлук

Още по темата

В разгара на празниците махмурлукът е нещо почти неизбежно. Препатилите знаят, че много по-лесно е да се предпазим от препиване, отколкото да се избавим от лошите му последици.

За целта е необходимо преди всичко да не смесваме напитките. Да, българската традиция повелява – първо ракийка, после винце. Но тази комбинация може да е пагубна. Изберете едното или другото и ще се радвате на много по-спокойна нощ и утрин.

Не без значение е и храненето. Пиенето на гладно може да ви докара рез бели, включително и алкохолно отравяне. Затова – първо хапнете, после пийнете.

Дозите също са важни. За нормални се смятат 100 грама концентрат, 250 грама вино или до две бири. Не комбинирани, разбира се. Тези дози обаче са силно зависими от теглото на човека. Колкото по-малко тежите, толкова по-малко количество алкохол може да ви замае главата.

И като става дума за глава, не на последно място са мислите, които ви вълнуват по време на почерпката. Доказано е, че при добро настроение алкохолът се отразява по-добре, отколкото при черни мисли. Тогава те само се задълбочават и главоболието е неизбежно.

Каквото и да правите, гледайте да спазвате горните съвети и никога няма да криволичите по пътя за вкъщи.

Ако все пак прекалите с алкохола, има няколко изпитани средства за борба с ужасния махмурлук. Първо – сънят. Той до голяма степен ще ви върне добрата кондиция. След това – храненето. Изяжте няколко препечени до черно филийки. Някои препоръчват зелева чорба, други – ментолова тинктура.

По-приятен обаче е компотът – независимо какъв. Айрянът също помага. Ако лрешите да гладувате, поемете повечко чай с мед и лимон – той ще избута токсините навън доста по-ефикасно. Но това е трудно постижимо, защото в повечето случаи махмурлукът е придружен с нечовешки глад.

По-умерените залагат на лека храна. Топлата супичка или пък лютата шкембе-чорба неслучайно са фаворити в борбата със сутрешните неразположения. Доказали са във времето своята ефикасност и са освежили не една лекомислена глава.

Остави коментар