Дръжте гърба си изправен

Дръжте гърба си изправен

Още по темата

На много голяма част от хората работата им е свързана с целодневно седене на бюрото пред компютъра. В края на работния ден се чувстваме изморени, претоварени и с болки по гърба. Причината е, че не сме свекнали да заемаме правилната стойка. Като прибавим и дългото работно време, резултатът не е много добър.

Лошата стойка води не само до проблеми с гърба, но и до главоболие, храносмилателни проблеми, болки в краката, лошо кръвообращение, спазми и дори до нервен стомах и задържане на газове.

Вярвате или не, но когато вечер си лягате, може да сте с 5 см по-ниски, отколкото сутрин. Причината е в дисковете от хрущял между прешлените, които изпълняват ролята на „амортисьори“. През деня, поради голямото натоварване, водата в тях изчезва и вечерта вече сте загубили няколко сантиметра. През нощта гръбначният стълб се разтяга, дисковете поемат вода и се събуждате „пораснали“.

Това, което може да правите на работното място, е да ставате на всеки 45-50 минути и да се разходите за 1-2 минути. Гръбначният стълб не обича да стои статично.  Ако ви се наложи да не ставате няколко часа подред, сменете позата, раздвижете ръцете, краката, облегнете се назад, протегнете се.

Остави коментар