Режим за правилно хранене

Режим за правилно хранене

Още по темата

Правилното и здравословно хранене е в основата на доброто здраве. Колко е трудно да се храним здравословно? Едва ли чак толкова. Стига да не ви мързи да се разходите по „правилните“ магазини и на зеленчуковия пазар. За правилното хране освен вида храна обаче е много важно и нейното количество.

Режим

Човешкият организъм е устроен така, че по-добре приема по-малки количества храна, но по-често в рамките за деня. Някои хора са си изградили такъв режим на хранене: три големи хранения (закуска, обяд и вечеря) и леки закуски между тях. Но това е противопоказно и най-бързият начин да напълнеете. За да работи нормално вашето тяло, е необходимо да се храните по 5–6 пъти на ден, но с малки количества храна. Това изглежда ангажиращо, но един път свикнем ли, става лесно. Този начин на хранене дава на тялото ви необходимата енергия, от която се нуждаете за деня, и премахва тежината в областта на корема, която бихте получили след преяждане. Така и метаболизмът е в нормални стойности и се изгарят повече мазнини.

Колкото юмрук

За да прецените колко храна да поставите в чинията и да не преядете, съобразявайте се с размера на вашия юмрук. Количеството храна  трябва да бъде толкова колкото вашия юмрук. Като в приготвената порция трябва да има протеини, малко въглехидрати и зеленчуци. Повечето храни притежават комбинация от някои или всички хранителни групи, но понякога съдържат и токсини от различен вид. Необходимо е да знаете как да се храните пълноценно и здравословно, като комбинирате храната, за да се чувства вашето тяло отлично. Идеята да се храните здравословно не е да станете анорексици или да се ограничавате от храни, които предпочитате.

Тонизиране

Важното е да се чувствате тонизирани и с повече енергия. Здравословното хранене започва с нашето мислене, тоест как да се „яде разумно“?  Това включва какво, кое и как ядете. Вашият правилен избор на продукти намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и др. Добре изградените навици за правилно хранене подобрят  вашата активност, усилване на паметта и носят добро настроение.

Остави коментар