Телешко филе „Строганов”

Още по темата

 

 

 

 

 

 

 

Наближава красивият пролетен женски празник 8 март. Ако сте от празнуващите, зарадвайте любимата жена (или съпруга си) със следния специалитет.

Необходими продукти за 3-4 порции

400-500 г телешко филе

150-200 г печурки

200 г кромид лук (2 глави)

150 г заквасена сметана

50 г масло

1 с. л. брашно

2-3 кисели краставички

1-2 ч. л. червен пипер (по желание)

1 кубче телешки бульон

1-2 с. л. коняк

сол и черен пипер на вкус

 Начин на приготвяне

1. Лукът, нарязан на къси лентички, се запържва до златисто, поръсва се с червения пипер, брашното, разбърква се, сипва се бульонът (предварително разтворен в малко вода) и се оставя да къкри нежно 5 минути. Добавя се заквасената сметана и след около 5 минути се отдръпва от огъня.

2. Гъбите, нарязани на шайбички, се запържват в маслото и се прибавят в соса.

3. Месото се нарязва на дребни кубчета или дебели къси лентички, запържва се до полуготовност на много силен огън, сипва се конякът, добавя се и гъбеният сос заедно с нарязаните на малки кубчета краставички. Подправя се с черен пипер. Поднася се с гарнитура от нудели (паста-лентички), печени картофи или варен ориз.

 

 

Етикети:

Остави коментар