Патладжанена лазаня

Още по темата

 

Искате нещо нестандартно? Рецепта с патладжани в края на зимата е нещо точно такова. А въпросният зеленчук се намира и в прясно състояние на пазара. Затова не се колебайте и поканете гости. Предлаганата рецепта е за 7-8 души. 

Необходими продукти:

1,5 кг патладжан

400-500 г моцарела

120-150 г настърган пармезан

1 голяма консерва домати 800 г (или около 1 кг пресни)

4-5 с. л. зехтин

3-4 скилидки чесън

сол, черен пипер и риган на вкус

олио за запържване на патладжаните

 Начин на приготвяне:

1.  Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филии (около 0,5 см). Посоляват се и се оставят за 1 час в гевгир да се изцедят. Изтръскват се върху кухненска хартия или кърпа от капките и се изпържват до полуготовност в малко мазнина.

2.  Доматите се пюрират или нарязват на много ситно, като преди това се обелват и изстискват леко, за да се отстранят семките. Пържат се със зехтина около 30 минути, към края се добавят счуканият чесън, сол, черен пипер и риган.

3.  Моцарелата се нарязва на тънки шайбички.

4.  В тава, с високи стени (приблизителен размер 29 на 20 см) се сипват 3-4 с. л. доматен сос, върху него се нарежда плътен ред патладжан, пак доматен сос, шайбички моцарела, 1 с. л. пармезан, отново ред патладжан и така до края. (Нареждайте един ред патладжан по дължина, един ред по ширина за повече стегнатост. Разпределете добре продуктите, за да ви стигнат до края.) Получават се 4-5 реда.

5.  Най-накрая се завършва с доматен сос и остатъка от пармезана.

6.  Лазанята се пече в предварително затоплена фурна – 1 ч на около 150°С.

За любителите на месото – може да запържите 500 г кайма и поръсите след всеки пласт от доматен сос с нея.

Етикети:

Остави коментар