Червеното прелъстява

Още по темата

Червено – това е цветът, на който трябва да заложите, ако искате да прелъстите мъжа на мечтите си. Съветът идва директно от поредното проучване, според което мъжете наистина са привлечени от аления цвят.

Преди няколко години Андрю Елиът, професор в Университета на Рочестър, и негови колеги помолили няколко хетеросексуални мъже да гледат в продължение на пет секунди снимките на млади непознати жени. След което те трябвало да оценят привлекателността на момичетата от снимките по скала от 1 (непривлекателна) до 9 (изключително привлекателна). Всъщност участниците виждали една и съща жена, облечена в еднакви дрехи, но рамката на снимката около нея била в различни цветове – червен, бял, зелен и син.

Повечето мъже определили жената в червената рамка като най-привлекателна и жена, която биха поканили на среща. Те не твърдели, че изглежда по-красива, по-умна или по-мила, а само, че е по-привлекателна в сексуален аспект.

Психолозите изтъкват, че хората са свикнали да правят определени асоциации с цветовете. Например синьото е най-популярният цвят в света, черното се свързва с успех, елегантност, богатство, власт и сила. Зеленото успокоява и утешава, а червеното се свързва с любов, страст и романтика.

Подобен експеримент направил и друг учен – д-р Никола Гига, който пренесъл експеримента в реалността. Психологът наел пет млади брюнетки, които трябвало да спират на стоп автомобили (разбира се, през цялото време момичетата били наблюдавани за тяхната безопасност). На всеки 80 коли момичетата сменяли блузата си с различен цвят – червен, бял, черен, жълт, син и зелен. След няколко дни и няколко хиляди автомобила д-р Гига установил, че мъжете спират на червените тениски в 21 процента от случаите, спрямо 12-15 процента при другите цветове. Жените шофьори обаче не били повлияни от цветовете на дрехите при избора си дали да спрат.

Същевременно друго проучване показа, че потребителките на сайтове за запознанства, които са облечени в червено на профилната си снимка, имат много по-голям шанс да бъдат поканени на среща в сравнение с дамите, облечени в други цветове. И тук важи правилото, че господата инстинктивно свързват червения цвят с красотата и сексапила.

Остави коментар