Планината Хуашан – най-опасният планински преход

Още по темата

Издигайки се високо в небесата, планината Хуашан се намира на около 120 км от китайската провинция Шънси. Петте й върха, когато бъдат погледнати от определен ъгъл, наподобяват венчелистчетата на красиво цвете. Въпреки красотата си, планината се счита за една от най-стръмните на планетата, което я поставя сред най-опасните за изкачване в света.

Хуашан е една от петте велики свещени планини в Китай и е най-известната от тях, най-вече заради трудния маршрут. Планината Хуашан се смята за една от най-свещените и даоистките храмове в подножието й са били честа дестинация за поклоненията на древните владетели. Много от тези храмове са запазени до днес и са посещавани от туристи, младежи, пилигрими и монаси.

За да разберем колко опасна е планината Хуашан, важно е да направим разлика между планинското катерене и туристическия планински преход. Катерачите обикновено са добре тренирани и с много богат опит. Те носят тежки раници с обезопасителни въжета и специално облекло, което им помага да се изкачват по скалните стени. При планинския преход нещата са различни. Обикновено това са туристи, които посещават Хуашан без нищо друго, освен дрехите на гърба си и поемат по прехода без да са наясно с опасностите, които им предстоят.

Има много слухове относно броя на смъртните случаи в планината Хуашан. Някои казват, че 100 души умират всяка година, падайки в пропастта под върховете. Въпреки че това е една от най-опасните планини в света, липсват документирани случаи на спасителни операции и смъртни случаи. Едно е сигурно обаче – хората продължават да ходят там и да рискуват живота си към върха.

Остави коментар