Жените взимат по-добри бизнес решения

Още по темата

Компаниите, които искат да взимат по-добри решения, удовлетворяващи интересите на служителите и инвеститорите, трябва да наемат повече жени на мениджърски позиции. Това показва ново проучване, цитирано от научния сайт livescience.com.

Изследователи от университета McMaster в Онтарио показали нагледно, че способностите на жените да взимат по-правилни решения в ситуация на множество противоречащи си интереси, ги прави по добри корпоративни лидери.

По-специално, изследването установило, че е много по-вероятно представителите на нежния пол да отчетат позицията на другата страна в спора и да предприемат подход на сътрудничество при изработването на решение. Този метод води до по-добро представяне на управляваната компания.

Нашите открития показват, че присъствието на жени в борда на директорите вече не е само правилното, но и умното решение“, казва Крис Барт, съавтор на изследването и професор по стратегически мениджмънт в университета McMaster. Компаниите с малък брой мениджъри-жени са изложени на по-голям риск да изгубят доверието на своите инвеститори“, допълва Барт.

В проучването били включени над 600 директори в компании. То разкрило, че мъжете, които съставлявали 75% от общия брой анкетирани, предпочитат да взимат решения, позовавайки се на правила, регулации и традиционни методи за правене на бизнес и справяне с проблеми. Жените – директори като цяло се чувствали по-свободни да пренебрегват установените схеми на действие и да предприемат нестандартни решения.

Резултатите показали още, че жените на върхови позиции били значително по-склонни да вземат под внимание интереса на голяма част от акционерите и така да достигнат до честно и морално обосновано решение. За да постигнат целите си, те далеч повече предпочитали методи като сътрудничеството и достигането на консенсус.

Етикети:, ,

Остави коментар