Да победим напрежението

Още по темата

Стресът ни мори всекидневно. При продължителен стрес се получава леко главоболие и податливост към настинки. Ако продължава, може да се стигне до депресия, затлъстяване, косопад, стомашно-чревни неразположения и предразположеност към диабет.

Ето какво съветва лекарите за справяне със стреса:

– Да се обърне внимание на сърцебиенето, то е от първите симптоми за здравословен проблем.

– Пийте поне 2 литра вода на ден. Дехидратацията пречи на мозъчната дейност.

– Правете физически упражнения. Те намаляват хормоните на стреса. Минимум трябва да се правят 3 пъти седмично по 15-20 мин. гимнастика.

– Позитивно мислене.

– Споделени емоции.

– Ароматерапия и рефлексотерапия.

Правилното меню помага за свалянето на напрежението.

Под въздействието на стреса организмът губи 350 мг витамин С за 15 минути. При по-продължително време отслабва имунната система и ставаме по-податливи на инфекциозни болести и настинки. Източници: плодове и зеленчуци – цитрусови, ябълки, киви, чушки, броколи и други.

При стрес се губи и цинк. Нужен е за паметта и концентрацията. Източници: сирене и кашкавал, морски риби, зърнени храни, джинджифил, спанак, ядки, тиквени семки, говеждо  и телешко месо.

За здрави нерви – калий, магнезий и витамин В1

Калий – необходим за регулиране функцията на сърцето, понижава кръвното налягане във вените. Източници: смокините, гроздето, кайсиите, зелените листни зеленчуци, спанак, маруля, картофите, бананите.

Магнезий за обмяната на веществата. Източници: авокадото, пилешкото, бобовите растения (боб, леща, грах), кашу, спанака.

Витамин В1 за въглехидратната обмяна. Източници: млечните изделия (кисело мляко, извара), пълнозърнестите продукти, овесените ядки, зелето.

За добро настроение омега 3 мастни киселини и витамин В9. Добри източници са херинга, сьомга, скумрия, млечни продукти, яйца.

В9 (фолиева киселина) – слънчогледови сeмки, леща, авокадо.

Мелатонин и Триптофан за подобряване на съня. Триптофан има в банани, черен шоколад ядки (кашу, орехи), тиквени семки, царевица, житни растения.

Витамин В6 за усвояване на въглехидратите. Съдържа се в следните продукти: кайсии, пилешко месо, зеле, чушки, мазни риби (скумрия, херинга, сьомга), а на въглехидрати – пълнозърнест хляб, ориз, картофи, царевица.

Етикети:, , ,
  • Категории:

Остави коментар