Как да се държим на интервю

Още по темата

На колкото и години да сте, никога не е лесно да сте на интервю. За него също е важна добрата подготовка .Ето какво съветват експертите:  „При подготовката за интервю са изключително важни три компонента – да познаваме добре себе си, да познаваме добре мястото, в което кандидадстваме, и да отидем там с правилната нагласа“, смята експертът.

1. Първият елемент е ключов и много хора се провалят именно на него. Под „познаване на себе си“ се има предвид не само да си знаем какво сме написали в съотвената кандидатура, но и да знаем какво точно ни отличава, какво ни продава.

2. Трябва да познаваме добре компанията, за която кандидатсваме, но освен това и конкретната позиция. „Ако има нещо, което ни интересува и няма публична информация за него, то може да питаме по време на интервюто“, категорични са специалистите по кариерна подготовка. 

3. „Правилна нагласа“ означава, че трябва да сме спокойни и уверени. Ако може, е препоръчително да сме на мястото за интервю 10-15 минути предварително и да седнем в близкото кафе или парк, за да релаксираме за кратко или да послушаме любима песен. Важно е също така да не отиваме гладни на интервю, съветва още експертът.

Колко искрени да бъдем?

Искреността е задължителна. България е достатъчно малък пазар, за да можем да си позволим своеволието да преувеличим някои детайли, например работен стаж, предишна заплата, ниво на сертификати, дипломи и т.н., казва още експертът. „Често с до два телефонни разговора, човекът, при когото кандидатстваме, може да се свърже с предишния ни работодател. И ще остане много разочарован, ако добие различна информация от тази, която вече е получил от нас.“

Специалистите по подбор също така взимат насериозно препоръките, така че понякога може да се обадят на автора на дадена препоръка за по-подробна информация и евентуално да разберат дали не сте си я написал сам.

Понякога може да изпаднем в деликатна ситуация, когато по време на интервюто ни зададат въпрос, на който не сме сигурни как да отговорим, тъй като може да ни злепостави. Генерално правило е да бъдем откровенни, а не да се опитаме да се харесаме на работодателя с изричане на неистини. 

Какво прави най-голямо впечатление по време на интервюто?

Това е онзи специфичен момент, в който демонстираме, че знаем точно колко сме подходящи за позицията, както и тя за нас. Трудовата психология ни учи, че винаги ще има разминаване между умения на кандидата и изисквания на позицията.

Понякога тези разминавания са в ущърб на кандидата, т.е. малко не му стига, за да е подходящ за позицията. Понякога пък разминаванията са в негова полза, т.е. уменията му покриват и задминават изискванията за позицията. Но ако това задминаване е прекалено голямо, тогава също настъпва проблем с т.н. прекалено квалифициран кандидат. Поради множество причини от социално-психологическо естество компанията не би направила предложение на един кандидат, който е многократно по-способен от изискванията за дадената позиция, коментира експертът.

Точно затова прави невероятно впечатление когато демонстрираме, че знаем къде точно се намираме в сътношението лични способности – изисквания на позицията.

Двете основни грешки, които допускат кандидатите, са свързани именно с неправилно възприемане на това съотношение, и по-точно прекалено крайното възприемане. В едната крайност стоят хората, които смятат че са най-подходящи за позицията  – „Аз съм най-добър в България“. В другата крайност са хората, които имат прекалено ниска съпоставимост с позицията – „Това може и да не съм го работил, но ми трябват спешно пари и бих правил какво ли не“. Както и много други неща в живота, и тук да се целим към златната среда.

Етикети:, ,

Остави коментар