Перфектната фигура не е 90-60-90

Още по темата

талия90-60-90 отдавна вече не са мерките на перфектната фигура. Те се отнасят за 50-те години на миналия век, когато съвършенството има едно име – Мерилин Монро. Тогава мъжете си умираха за тяло във форма на пясъчен часовник – бедра и гръдна обиколка с приблизително еднакви размери и тънка талия!

Но в онези времена едва ли дамите са залитали по чипсовете, бургерите и дюнерите. Днес, колкото и да се стремим да живеем по-здравословно, проблемът със затлъстяването, повишения холестерол и захар в организма ни, става по-голям. Талията ни също расте!

Според британско изследване от 1951 г. досега женската талия се е увеличила със 17,5 см. В процеса на изследването са взети мерките на 5500 жени. Докато преди 60 години талията на средностатистическата жена е била 67,5 см, днес тя е около 85 см. При бедрата и бюста разликата от предишните години е между 2-3 см, което прави различните части на тялото доста непропорционални. И така повечето британки са класифицирани като „правоъгълни“ с много малка разлика между бедрата, талията и раменете. Формата „пясъчен часовник“ вече е на изчезване, а 38 % от дамите в Англия са с наднормено тегло.

Добрата новина е, че се наблюдава и малко повишение в ръста на дамите с годините. Средностатистическата жена е с около 3,2 см по-висока, отколкото е била през 1951 г. и с няколко килца по-тежка.

Остави коментар