Кое може да съсипе кариерата ви

Още по темата

офисГрешка винаги може да се допусне. Дали от липса на старание, непрекъснати закъснения, непродуктивност… Оказва се, че това не е единственото, което може да съсипе кариерата ви.  Експертът в тази сфера Алисън Грийн, автор на блога за професионални съвети „Ask a Manager“, е съставила кратък списък, съдържащ класиките в жанра. Той е цитиран от електронното издание „Бизнес Инсайдър“.

Да работите дълго време на една и съща длъжност

Работата на едно и също място със сигурност прави човек професионалист в сферата му на дейност. Но крие опасността, когато, след, да кажем, десет години, решите да я смените. Новият работодател може да смята, че не бихте могли да се адаптирате в нова обстановка. Или че ви липсва амбициозността непрекъснато да търсите нови върхове.

Тази възможност е коварна, независимо дали става дума за смяна на длъжността в професионалната йерархия на фирмата ви, за смяна на работодателя в рамките на бранша, или изцяло за смяна на сферата на дейност. За да преодолеете капана, е необходимо да измислите гъвкав начин да убедите работодателя, че греши в предположенията си.

Да бъдете добър в нещо, което не харесвате

Колкото по добър е човек в нещо, толкова повече мениджърите му изискват от него да го прави. Което би ви отвело в омагьосан кръг, ако не харесвате работата или тази част от отговорностите си. И със сигурност няма да помогне на професионалното ви развитие.

Вместо да продължавате в същата схема, се фокусирайте върху онова, което наистина ви привлича. Ще го правите с още по-голяма лекота. А в добавка, ще разширите значително гамата си от умения и професионални квалификации.

Да казвате „Да“ на шефа си, когато не сте съгласни с него

Да, някои мениджъри умишлено се заобграждат с „Да, сър!“-служители. Но работата под егидата на такъв човек няма да помогне на кариерата ви.

Добрите лидери са отворени към различни предложения, стига, разбира се, те да са целенасочени и добре аргументирани. Ако показвате несъгласието си, когато трябва, без това изглежда като умишлено самоизтъкване, шефът ви скоро ще разбере, че може да разчита на вас.

Да препоръчате някого за определено място

Когато правите услуга на някого, като го препоръчвате на мениджъра си за дадена позиция, вие залагате репутацията си на него. Демонстрирате доверие в качествата и работата му. Можете да си позволите този риск, само, ако човекът наистина отговаря на това доверие. В противен случай, освен неговата, излагате и собствената си работа на риск.

Да избягвате социалните контакти в офиса

Общителността е променлива величина в корпоративните редици. Някои служители поддържат добри контакти с всички в компанията, други странят от каквито и да е било допирни точки с колегите. Не е нужно да непременно да бъдете от първите, но не е добре да сте от вторите. Липсата на социални контакти автоматично показва нежелание (или неспособност) на работа в екип.

Етикети:, , ,

Остави коментар